Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті лабораторії з діагностики вірусу ВІЛ/СНІД. Черкащина отримала ще один унікальний медичний заклад

01 грудня 2016, 19:41
Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті лабораторії з діагностики вірусу ВІЛ/СНІД. Черкащина отримала ще один унікальний медичний заклад1 грудня 2016 року, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, на базі КЗ «Черкаська обласна дитяча лікарня» урочисто відкрито першу в місті та області лабораторію діагностики на ВІЛ/СНІД.

У заходах з відкриття лабораторії взяли участь заступник директора з питань організації медичної допомоги ВІЛ-інфікованим «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України» Лариса Гетьман, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, керівники обласних медичних закладів Олександр Дудник, Віктор Парамонов, Микола Кондрацький, а також головний лікар КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Черкаської обласної ради Петро Левченко, який презентував цей заклад.

Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті лабораторії з діагностики вірусу ВІЛ/СНІД. Черкащина отримала ще один унікальний медичний закладУчасники події спочатку оглянули приміщення та ознайомилися з обладнанням , яке вже готове до роботи. Це – найсучасніші апарати ранньої діагностики ВІЛ, апарати для проведення молекулярно-генетичних досліджень в реальному часі. Відтепер жителі області отримали можливість проводити важливі лабораторні дослідження в Черкасах, адже раніше такі послуги надавалися лише в Києві.

Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті лабораторії з діагностики вірусу ВІЛ/СНІД. Черкащина отримала ще один унікальний медичний заклад– Враховуючи, що це обладнання не з дешевих, керівництво області не стояло осторонь, – зазначив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. – Загальний обсяг інвестицій у вигляді обладнання склав близько 10 млн. грн. Їх було отримано від світового лідера у сфері охорони здоров’я фірми Abbott (США). Тому нами впродовж 2016 року на ремонти та облаштування приміщень було виділено кошти обласного бюджету в сумі 706 тисяч 800 грн. Окрім того, приміщення, де розташовується лабораторія, надане за сприяння обласної ради і оплата за оренду є чисто символічною. Це підтвердження того, що ми є партнерами.

Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті лабораторії з діагностики вірусу ВІЛ/СНІД. Черкащина отримала ще один унікальний медичний закладПерший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко також підкреслив, що сьогоднішня подія ставить Черкащину на той рівень європейського розуміння, як треба налагоджувати співпрацю і використовувати інвестиції для розвитку не тільки в галузі медицини, а і в інших сферах життя. Це не перший приклад партнерських стосунків в освоєнні інвестицій в області. Ми готові до подальшої взаємодії і співпраці і нехай ні в кого не виникає таких сумнівів.

Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті лабораторії з діагностики вірусу ВІЛ/СНІД. Черкащина отримала ще один унікальний медичний закладГоловний лікар КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Петро Левченко не втримався і похвалився, що це лише третя подібна лабораторія в Україні. Окрім Черкас, такі лабораторії відкриті лише у Києві та Вінниці. Окрім діагностики на ВІЛ, лабораторія може обробляти й інші аналізи – від вірусологічних до гормональних. Нова лабораторія буде надавати також послуги жителям міста Кропивницький, Кіровоградської області та інших.

Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті лабораторії з діагностики вірусу ВІЛ/СНІД. Черкащина отримала ще один унікальний медичний закладКористуючись нагодою, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко вручив відзнаку Президента України – ювілейну медаль «25 років незалежності України» голові правління Черкаського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Олені Стрижак за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у боротьбі з епідемією ВІЛ-СНІД.

Валентин Тарасенко взяв участь у відкритті лабораторії з діагностики вірусу ВІЛ/СНІД. Черкащина отримала ще один унікальний медичний закладОкрім того, Почесну грамоту Міністерства охорони здоров’я отримала заступник головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІД» Олена Білоус, а керівник Черкаської благодійної організації ЛЖВ «Від серця до серця» Наталія Несват – Почесну грамоту облдержадміністрації.

Після цього відбулася прес-конференція для засобів масової інформації та обмін думками спеціалістів цієї галузі.