Обласний художній музей демонструє «Сторони Світла»

22 грудня 2016, 20:22
Обласний художній музей демонструє «Сторони Світла»22 грудня – найкоротший день і найтемніша доба року. Саме в цей день в обласному художньому музеї відкрито виставку «Сторони світла». Куратором проекту є Наталія Вернидуб.

У цей день світло поглинуте або ніччю, або іншою стороною світу. Але воно завжди є, його не можна сховати чи знищити. Народившись, світло завжди проявляє свою абстракцію.

Саме таку абстрактну сторону світла відвідувачі можуть побачити в роботах Матвія Вайсберга.

Обласний художній музей демонструє «Сторони Світла»Переламуючи абстрактне світло крізь призму своєї душі, ми здатні перетворити його на казку. Саме казкову сторону світла – радісну, яскраву, високу – вже бачимо у роботах Бориса Єгіазаряна.

Інколи казкова сторона світла може заблукати і в лабіринтах душ. Тоді життя перетворюється на сумне буття. Але світло пробивається крізь наші очі. Саме таке світло, ледь помітне, схоже на майже згаслу свічку, знаходить в своїх персонажах Микола Дзвоник.

Хто вони, – ті, що бачать таке світло?

Обласний художній музей демонструє «Сторони Світла»Матвій Семенович Вайсберг (28 грудня 1958 р., Київ) – український живописець, графік, який живе та працює у Києві. Брав участь у більше ніж 50-ти персональних та групових виставках, в тому числі в Національному художньому музеї (1997, 2012), Київському музеї російського мистецтва (2003, 2005), Черкаському художньому музеі (2014), Музеї Берлінської стіни, Українському інституті Америки (Нью-Йорк, 2014), Європейському домі (Лондон, 2014) та інших.

Обласний художній музей демонструє «Сторони Світла»У своїх творах повсякчас звертається до Біблійної тематики. Після подій 2013 – 2014 рр. створив цикл робіт під назвою «Стіна».Твори Матвія Вайсберга знаходяться в музеях та приватних колекціях України, Італії, Німеччини, США, Великобританії, Ізраїля, Литви та інших країн світу.

Борис Завенович Єгіазарян (6 серпня 1956, Апаран) – київський художник-графік, живописець та колажист вірменського походження. Його роботи знаходяться в колекціях Київського музею російського мистецтва, Вінницького музею мистецтв, Музею Сергія Параджанова в Єревані, Національної галереї Вірменії. Бере участь у виставках духовного напрямку та благодійних акціях. Активіст Помаранчевої революції та Євромайдану.

Обласний художній музей демонструє «Сторони Світла»Микола Тарасович Дзвоник (травень 1963 р.) – черкаський художник, автор розписів Свято-Михайлівського кафедрального Собору. Основним об’єктом творчості майстра є події, що відбуваються в житті, враження, переживання, емоції, роздуми, бажання. Двоїсті образи вимагають філософського сприйняття. Сакральний характер його творів – метафори на теми буття. Біблійний сюжет є однією з основних тем Високого мистецтва, який по-новому актуалізується художником, органічно поєднуючись з буденністю. Кожна картина художника має глибоке смислове навантаження, спонукає глядача думати й переживати, шукати відповіді на питання. Митець веде постійний «німий» діалог з глядачем за допомогою своїх творів, які промовляють гучніше за будь-які слова.