Олександр Вельбівець ініціював розгляд і обговорення проблем дітей, які опинилися в складних життєвих умовах, на окремих нарадах

31 січня 2017, 20:14
Олександр Вельбівець ініціював розгляд і обговорення проблем дітей, які опинилися в складних життєвих умовах, на окремих нарадах 31 січня 2017 року проведено колегію служби у справах дітей облдержадміністрації, участь у роботі якої взяв голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Про результати роботи служби за 2016 рік учасників колегії проінформувала начальник служби Оксана Покатілова.

Виступаючи в обговоренні, Олександр Вельбівець відзначив, що у її діяльності спостерігається цілеспрямована системна робота щодо захисту прав та законних інтересів дітей.

Олександр Вельбівець ініціював розгляд і обговорення проблем дітей, які опинилися в складних життєвих умовах, на окремих нарадах Разом з тим, Олександр Іванович зауважив, що його турбує ставлення керівників районів до колегії, яку багато хто з них просто проігнорували – на засідання прибула лише третина заступників голів РДА. Крім того, слід врахувати, що саме очільники райдержадміністрацій є головами органів опіки й піклування в районі.

Саме вони разом із усіма зацікавленими органами на місцях мають вирішувати питання опіки і захисту дітей, які потрапили в складні життєві умови. Хіба можна спокійно спостерігати, коли чотирирічне дитя важить всього вісім кілограмів… Невже не можна проконтролювати, що деякі батьки живуть за рахунок допомоги, яку держава виплачує на дітей тощо.


Олександр Вельбівець ініціював розгляд і обговорення проблем дітей, які опинилися в складних життєвих умовах, на окремих нарадах «Прикро, що і в новостворених об’єднаних територіальних громадах, де фінансування краще, ніж у районах, вже вбачається, що питання захисту прав дітей часом відсувають наостанок», – наголосив голова обласної ради.

А працювати є над чим. Навіть суха статистика, ті приклади, що їх наводили на колегії виступаючі, підтверджують, що проблем дуже багато. На Черкащині у 2016 році сиротами при живих батьках стала 221 дитина. Загалом же осиротілих дітей в області — 2214. Їх намагаються влаштувати в нові сім’ї. Так, в області 92 відсотки сиріт проживають у прийомних батьків, опікунів чи піклувальників, у дитячих будинках.

Олександр Вельбівець ініціював розгляд і обговорення проблем дітей, які опинилися в складних життєвих умовах, на окремих нарадах Окрема увага дітям, батьки яких загинули в АТО. Складним питанням у роботі з дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, є забезпечення їх житлом. Особливо гостро відчувають цю проблему посиротілі діти, які досягають повноліття. Місцеві органи влади торік надали житло лише чотирьом сиротам та 22 особам з їх числа (зокрема, у Каневі – п’ятьом дітям, в Черкасах – чотирьом).

В області налічується 128 прийомних сімей та функціонують 34 дитячі будинки сімейного типу. У дитячих державних закладах торік утримувалося 163 дитини без батьківського піклування.

Олександр Вельбівець ініціював розгляд і обговорення проблем дітей, які опинилися в складних життєвих умовах, на окремих нарадах Зазначимо, що на виконання поставлених державою завдань в області розроблені відповідні галузеві програми, серед яких:
- обласна цільова соціальна програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківсього піклування, на 2012-2017 роки;
- обласна програма з виконання Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2012-2016 роки.

Виконання цих програм координує служба у справах дітей облдержадміністрації.

Підбиваючи підсумки колегії, Олександр Вельбівець ініціював проведення відповідних нарад на місцевому рівні – в районах і містах обласного значення, де є такі служби у справах дітей, адже проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, інших дітей, які потрапили в складні життєві умови, вимагають не лише розгляду та обговорення, але кардинальних дій і рішень.