Олександр Вельбівець: Ефективність діяльності органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади має цікавити всіх жителів області

02 лютого 2017, 17:07
Олександр Вельбівець: Ефективність діяльності органів  місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади має цікавити всіх жителів області2 лютого 2017 року голова обласної ради Олександр Вельбівець під час проведення короткострокового семінару у обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій зустрівся із керівниками апарату райдержадміністрацій та керуючими справами районних рад, міськвиконкомів міст обласного значення Черкащини.

Основною темою зустрічі став діалог щодо забезпечення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади.

Олександр Іванович розповів присутнім про практичні дії і рішення обласної влади та влади на місцях щодо забезпечення децентралізації, утворення об’єднаних територіальних громад та зауважив, що кілька років тому Черкащина одна з перших в Україні розпочала утворення ОТГ, але сьогодні інші області і регіони в цьому напрямку рухаються швидше та випереджають нас.

Олександр Вельбівець: Ефективність діяльності органів  місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади має цікавити всіх жителів областіДалі Олександр Вельбівець проаналізував причини цього та практику діяльності органів місцевого самоврядування і новостворених ОТГ, зокрема. Насамперед, підкреслив переваги бюджетної децентралізації, завдяки якій в органів місцевого самоврядування появилися значні кошти і цей фінансовий ресурс відчули керівники місцевих рад. Однак не зовсім відчули мешканці територіальних громад, адже іноді обрані керівники не знають, що їм робити з коштами.

Щодо стримування роботи з реформування місцевого самоврядування і утворення ОТГ на добровільних засадах, то на це впливає декілька факторів. Один із них, це коли місцеві керівники подають людям викривлену інформацію, зачасти ту, яка не відображає інтереси людей , а переслідує особисті приватні інтереси, – вважає голова обласної ради.

Олександр Вельбівець: Ефективність діяльності органів  місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади має цікавити всіх жителів областіВодночас він висловив думку про незворотність реформи, лише як вона пройде – добровільно чи урядовим рішенням, залежатиме від зацікавленості самих жителів населених пунктів, які мають більше уваги приділити ефективності органів місцевого самоврядування нині та чого вони очікують в майбутньому.

Не обійшли учасники зустрічі з головою обласної ради і злободенних питань. Зокрема, обмінялися думками з приводу процедури формування госпітальних округів, оптимізації мережі освіти та створення опорних базових шкіл, утримання закладів культури і соціальної сфери, земельних відносин тощо.

Завершуючи діалог, Олександр Вельбівець наголосив, що на керівників місцевих органів влади покладена велика відповідальність щодо прийняття і реалізації різних життєво важливих рішень. Він побажав, щоб всі дії стосувалися захисту інтересів людей, від яких і залежатиме авторитет влади на місцях і держави в цілому.