Валентин Тарасенко взяв участь у засіданні ради ректорів вищих навчальних закладів області

30 травня 2017, 18:16
Валентин Тарасенко взяв участь у засіданні ради ректорів вищих навчальних закладів області30 травня 2017 року в Черкаському національному університеті проведено раду ректорів та директорів вищих навчальних закладів області, на якій обговорено актуальні проблеми та особливості цьогорічної вступної кампанії.

Учасників зібрання привітав заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко. Він, зокрема, зазначив, що відомими візитівками Черкащини, крім Богдана Хмельницького і Тараса Шевченка, є аграрний сектор економіки і освіта. І в цьому, безперечно, заслуга 11-тисячного колективу освітян, в тому числі тих, хто працює у вищих навчальних закладах. Обласна рада не стоїть осторонь проблем освітньої галузі і підтвердженням цього є низка обласних програм, прийнятих депутатами обласної ради для їх вирішення.

Валентин Тарасенко взяв участь у засіданні ради ректорів вищих навчальних закладів областіВалентин Петрович подякував керівникам навчальних закладів за працю та побажав конструктивної роботи і прийняття виважених рішень, що дозволять забезпечити високий конкурентний рівень знань наших студентів.

Потім учасники наради перейшли до розгляду питань порядку денного. Про вступну кампанію 2017 року детально розповів начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський та підкреслив, що наші вищі навчальні заклади здатні забезпечити найвибагливіші освітні потреби випускників і пропонують абітурієнтам понад 120 спеціальностей.

Валентин Тарасенко взяв участь у засіданні ради ректорів вищих навчальних закладів областіГолова ради ректорів та директорів вишів Черкащини, ректор національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко увагу зосередив на проблемах щодо фінансування , з якими зіткнулися всі вищі навчальні заклади.

Мова йшла про те, що у Державному бюджеті України на 2017 рік обсяги затверджених видатків на освітні установи не забезпечують потребу навчальних закладів навіть за захищеними статтями витрат. Катастрофічне недофінансування видатків — у межах 30-35 відсотків від потреби — і на оплату послуг за споживання енергоносіїв та інших комунальних послуг.

Валентин Тарасенко взяв участь у засіданні ради ректорів вищих навчальних закладів областіСитуацію ускладнює не лише підвищення вартості енергоносіїв, збільшення розміру мінімальної заробітної плати, обмеження у збільшенні вартості навчання за кошти фізичних та юридичних осіб, а також ряд законодавчих неузгоджень. Критичною є ситуація щодо оновлення матеріально-технічної та навчальної бази. Відсутнє фінансування на оплату послуг за обслуговування комп’ютерної техніки, інженерних мереж, вивіз сміття, програмне забезпечення, на придбання літератури, студентських квитків, на проведення процедури акредитації і ліцензування, фінансування аспірантури тощо. Ще складніша ситуація з вищими навчальними закладами І-ІІ рівнів акредитації, які фінансуються з місцевих бюджетів.

Валентин Тарасенко взяв участь у засіданні ради ректорів вищих навчальних закладів областіОбговоривши проблеми і визначившись із пропозиціями щодо їх усунення, рада ректорів, директорів вищих навчальних закладів підготувала звернення, яке адресувала комітетам Верховної Ради з питань освіти і науки та з питань бюджету, Кабінету Міністрів України для реагування.

Користуючись нагодою, Валентин Тарасенко вручив професору Черкаського національного університету Андрію Гусаку Почесну грамоту обласної ради.