Сесія Золотоніської районної ради тривала три години

02 червня 2017, 16:27
Сесія Золотоніської районної ради тривала три години31 травня 2017 року відбулося пленарне засідання дванадцятої сесії Золотоніської районної ради сьомого скликання. Близько трьох годин роботи знадобилося депутатам, аби обговорити та ухвалити рішення з тридцяти питань порядку денного.

У роботі пленарного засідання взяли участь 29 депутатів районної ради із обраних 34, голова райдержадміністрації Олександр Лісовий, депутат обласної ради Віктор Гончаренко, керівники правоохоронних і контролюючих органів, сільські голови, інші посадовці та місцеві журналісти. Головував на сесії очільник депутатського корпусу Валерій Саранча.

На початку, Валерій Петрович нагадав своїм колегам про дотримання норм законодавства у випадках, де йдеться про конфлікт інтересів. А ще закликав до плідної роботи, бо ж треба було обговорити широке коло питань.

Розпочали з питання, яке стосувалося соціально-правового захисту дітей, забезпечення умов для дотримання державних гарантій і конституційних прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У районі щодо цього прийнята відповідна програма. Саме про те, як вона виконується, інформувала начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Ніна Засенко.

Вона зазначила, що служба забезпечує чіткий облік дітей району, які опинилися в складних життєвих обставинах, та тих, які проживають в неблагополучних сім’ях. На жаль, кількість функціонально неспроможних сімей збільшується. Це пояснюється зниженням рівня життя людей, відсутністю на селі роботи, асоціальним способом життя батьків тощо. Нині в районі проживає 127 дітей у 52 функціонально неспроможних сім’ях. До того ж, зростає кількість дітей-сиріт. Тільки за чотири місяці цього року втратили батьків семеро дітей. Одна дитина отримала статус позбавленої батьківського піклування.

На Золотоніщині впроваджуються різні форми сімейного виховання. Натепер це патронатна прийомна сім’я. Перші кандидати у патронатні вихователі, а це родина з Ковтунів, вже пройшли навчання. Ніна Засенко також додала, що до цієї справи в області долучилися тільки чотири райони. Але лише в Золотоніському вже її створено.

Доповнюючи, начальник відділу освіти Валентина Денисенко наголосила, що всі моменти, які прописані у законодавстві щодо дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, у навчально-виховних закладах району виконуються на всі сто відсотків. Це стосується безкоштовного оздоровлення, харчування, забезпечення одягом тощо.

Сесія Золотоніської районної ради тривала три годиниДиректор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Дмитренко додала, що вони ведуть соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, а ще опікуються певною категорією породіль району. З серпня минулого року діє соціальна підтримка сімей при народженні дитини. Це допомога у вигляді безкоштовного комплекту необхідних для забезпечення пологів медикаментів. Таку підтримку вже відчули 155 породіль майже на 123 тисячі гривень.

Депутати взяли інформацію до відома і зобов’язали надалі службі у справах дітей районної державної адміністрації забезпечити контроль за реалізацією заходів щодо соціально-правового захисту дітей, які залишились без батьківського піклування, розвитку сімейних форм виховання. Рекомендували виконавчим комітетам сільських рад, як органам опіки та піклування, більше уваги приділяти захисту особистих, майнових, житлових прав та інтересів дітей, які проживають на території району. Виконавцям Програми: продовжити здійснення соціальної та психологічної адаптації дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Забезпечувати соціальний супровід сімей, які опинились в складних життєвих обставинах.

Чимало часу на сесії було приділено питанню, яке стосується забезпечення населення району медичним обслуговуванням. Тут до обговорення долучилися завідуючі відділеннями ЦРЛ, заступники головного лікаря та сільські голови.

– У галузі охорони здоров’я є певні зрушення, – сказав головний лікар ЦРЛ Сергій Примак. – Зроблено якісні ремонти, придбано багато нового медичного обладнання.

Головний лікар подякував депутатам обласної, районної рад, сільським головам за співпрацю та допомогу.

Сесія Золотоніської районної ради тривала три годиниПоряд із досягненнями в медичній галузі вистачає і проблем. Про одну з них, а саме про кадрове забезпечення, особливо первинної ланки, у своєму виступі говорила головний лікар Золотоніського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Лариса Насальська. А заступник головного лікаря філії «Лівобережна станція швидкої медичної допомоги» Наталія Гичка розкрила проблему застарілого парку автомобілів. Всі автомобілі, які працюють у пунктах базування в селах Гельмязів, Пальмира, Піщане мають термін експлуатації 10 років.

У ході обговорення звучали пропозиції: активніше впроваджувати інформаційну медичну базу, швидше вирішувати кадрову проблему з укомплектування посад лікарів у селі, наблизити послуги забезпечення державної програми «Безкоштовні ліки», відкрити пункт швидкої медичної допомоги у селі Благодатне, врегулювати питання транспортування хворих з гострими психічними розладами до закладів охорони здоров’я тощо.

Крім цих питань, на сесії депутати прийняли програму розвитку освіти Золотоніського району на 2017-2021 роки, одностайно підтримали районну програму ,,Інноваційні школи Золотоніщини” на період до 2020 року та районну програму ,,Забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів технічними та іншими засобами медичного призначення для використання в амбулаторних та побутових умовах” на 2017-2019 роки. Зацікавленість виявили і до програми розвитку рибного господарства водойм Золотоніського району на 2017-2020 роки.

З поміж іншого, проголосували за зміни до програми ,,Медичний працівник Золотоніщини” на 2016-2018 роки; доповнення до районної комплексної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, соціального захисту їх сімей та вшанування пам’яті загиблих учасників антитерористичної операції на 2015 - 2017 роки; доповнень до районної комплексної програми „Турбота” на 2014 - 2020 роки та за зміни до програми розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Золотоніському районі на 2016-2017 роки.

Депутати підтримали пропозицію начальника відділу освіти Валентини Денисенко і відтермінували реорганізацію Синьооківського та Привітненського навчально-виховних комплексів у нижчу ступінь.

Окрім того, на сесії прийнято важливе рішення, що стосується фінансового забезпечення галузей охорони здоров’я, освіти, культури, соціального захисту. Одноголосно депутати проголосували за зміни до головного кошторису району.

На сесії розглянуто та ухвалено позитивні рішення із земельних питань та питань оренди майна комунальної власності.

Депутати також підтримали звернення своїх колег - депутатів Кам’янської та Монастирищенської районних рад щодо недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні.

Після завершення сесії депутати взяли участь у відкритті Дошки Пам’яті, яку встановлено на будівлі районної ради. Саме тут – у приміщенні колишнього Золотоніського земства – ухвалювалися рішення на підтримку української державності, розбудову місцевих органів влади та на організацію оборони краю від агресії.

Нагадаємо, що цього року виповнюється 100 років від початку Української революції 1917–1921 років. І ми з гордістю відзначаємо внесок наших земляків у відродження Української державності в ті буремні роки і вшановуємо пам\'ять відкриттям меморіальної дошки на їхню честь.