Всебічна підтримка та соціальний захист дітей – запорука щасливого майбутнього країни

05 червня 2017, 11:33
Всебічна підтримка та соціальний захист дітей – запорука щасливого майбутнього країни2 червня 2017 року голова обласної ради Олександр Вельбівець із робочим візитом побував у комунальному закладі «Обласний міжрегіональний центр соціально-психологічної реабілітації дітей у м. Умань Черкаської обласної ради». Тут перебувають діти, які опинились у складних життєвих обставинах, залишилися без батьківського піклування, безпритульні чи ті, хто зазнав насильства та потребує соціально-психологічної допомоги. Центр здійснює комплексну реабілітацію дітей, надає лікувально-профілактичні та юридичні послуги.

У ході перебування у закладі голова обласної ради приєднався до наради за участі керівників служб і відділів у справах дітей та центрів соціально-психологічної реабілітації із Черкаської та Запорізької області, під час якої були обговорені питання соціального захисту і супроводу дітей. До слова, колеги із Запорізької області прибули до Умані аби обмінятись досвідом та ознайомитись із матеріальними, технічними і методичними забезпеченням роботи колег-черкащан.Всебічна підтримка та соціальний захист дітей – запорука щасливого майбутнього країни

– Завдяки практичному досвіду роботи на різних посадах в місцевому самоврядуванні й органах державної влади чітко розумію проблеми Служби та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Попри те, що на державному рівні визначено пріоритетним напрямком соціальний захист дитини, кожен із вас щодня стикається із безліччю невирішених питань. Це, зокрема, проблеми кадрового і ресурсного забезпечення роботи служб у справах дітей... Негативний вплив мають і військові події на Сході країни, що призвели до збільшення кількості дітей із числа тимчасово переміщених, які потребують вашої уваги. Та й загалом, соціально-економічна складова питання, загальне зубожіння населення, – є визначальним чинником стану справ у вашій щоденній роботі, – відзначив Олександр Вельбівець.

Всебічна підтримка та соціальний захист дітей – запорука щасливого майбутнього країниВін також акцентував увагу присутніх на питаннях, з якими стикається на разі місцева влада під час створення об’єднаних громад і формування нової структури управління на місцях. Однак, на переконання голови обласної ради, попри непрості умови сьогодення Службі, профільним відділам на місцях і владі спільними зусиллями все ж вдається створити відповідні матеріальні умови та здійснювати всебічний захист дитячих прав.

Для гостей Центру його вихованці продемонстрували свої творчі таланти і подарували святковий концерт. Дякуючи за теплу атмосферу свята Олександр Вельбівець привітав малечу із Міжнародним днем захисту дітей солодкими подарунками, а для потреб закладу вручив універсальну мотокосу.

Всебічна підтримка та соціальний захист дітей – запорука щасливого майбутнього країниПізніше директор Центру Наталія Бурська провела екскурсію навчальними кабінетами та ознайомила із матеріально-технічною базою установи. У закладі є приймальне відділення, фізкабінет, 4 окремі групи, спальне приміщення, футбольна та баскетбольна площадки, фізкультурна, тренажерна та музична зали, облаштовано ігрові майданчики. За словами Наталії Валеріївни, протягом 2016 року та на початку 2017 року в Центрі проведено капітальний ремонт кухонного блоку і кімнат гігієни групи хлопчиків, дівчаток та дошкільної групи.

Діти у групах стаціонарного перебування знаходяться тут до 9 місяців, у групах денного перебування – рік. Протягом 5 місяців цього року у Центрі отримали різноманітну допомогу 86 дітей. На сьогодні тут перебуває 52 дитини. Реабілітація дітей в умовах Центру здійснюється у різних напрямках. У ході медичної реабілітації проводиться медичне обстеження, діагностика захворювань дитини, організовується її лікування. Згідно з договором, укладеними із загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №14 м. Умань, всі вихованці шкільного віку відвідують навчальний заклад.

Всебічна підтримка та соціальний захист дітей – запорука щасливого майбутнього країни– Психологічна реабілітація передбачає відновлення психічного здоров’я та самопочуття дитини. Соціальна реабілітація спрямована на відновлення і формування у дитини навичок життя в суспільстві, поновлення її соціальних зв’язків. У реабілітації велику роль відіграє організація їхнього дозвілля та відпочинку. Різноманітні форми проведення заходів дають змогу дітям розкрити свої можливості, проявити активність і самостійність. Та головним завданням Центру є повернення дитини до біологічної родини, тому діяльність закладу не обмежується лише реабілітацією дитини, а полягає у поєднанні корекції поведінки батьків та дітей, – зауважила Наталія Бурська.

На завершення перебування у закладі Олександр Вельбівець окремо поспілкувався із колективом і директором, визначивши пріоритетні напрями подальшої роботи з підтримки комунального закладу.

Цього ж дня голова обласної ради побував на звітному концерті хореографічних та вокальних колективів і виконавців Лисянського районного будинку культури.

Всебічна підтримка та соціальний захист дітей – запорука щасливого майбутнього країниВітаючи містян та учасників свята музики і танцю, з особливими словами вдячності й поваги Олександр Вельбівець звернувся до художнього керівника зразкового аматорського хореографічного колективу «Едельвейс», вихователя та натхненниці майже ста діток різного віку і статі, які займаються тут – Галини Шпак. Саме її творча натура, любов до вихованців та непереборне бажання досягати нових висот надихає діток займатись хореографією, батьків підтримувати їхні таланти, а його особисто – ніколи не стояти осторонь потреб, посильно допомагаючи Галині Іванівні і дітям в їхній творчій роботі.

На сьогодні «Едельвейс» – самобутній, яскравий колектив, відомий не тільки в Лисянському районі, а й далеко поза його межами. Його учасники неодноразово були лауреатами й переможцями обласних, республіканських та міжнародних танцювальних конкурсів і фестивалів.