Влада та освітяни вивчають ризики передачі профтехосвіти у комунальну власність і шляхи їх попередження

14 липня 2017, 19:04
Влада та освітяни вивчають ризики передачі профтехосвіти у комунальну власність і шляхи їх попередження13 липня 2017 року голова обласної ради Олександр Вельбівець ініціював обговорення питань розвитку професійно-технічної освіти в Черкаській області. Розгляд теперішнього стану та перспектив розвитку цієї галузі освіти було обговорено на нараді, що відбулась на базі ДНЗ «Корсунь-Шевченківський професійний ліцей» в Стеблівській об’єднаній територіальній громаді Корсунь-Шевченківького району.

У засіданні взяли участь начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський, голова Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації Василь Клименко, заступник голови районної ради Петро Пустільник, голова Стеблівської об’єднаної територіальної громади Олексій Данильченко, керівник закладу Ніна Кияниця, заступник директора Марина Лисогуб та колектив ліцею.

Влада та освітяни вивчають ризики передачі профтехосвіти у комунальну власність і шляхи їх попередження За словами голови обласної ради головною метою зустрічі стала необхідність обговорити практичну сторону реалізації реформ в освіті, зокрема в частині забезпечення комплексних підходів у питаннях подальшого функціонування системи професійно-технічної освіти. Як відомо, відбулася передача закладів профтехосвіти з державної у комунальну власність та, відповідно, переведення їх утримання із державного на фінансування місцевими бюджетами. Уже на сьогодні виникає ряд питань у місцевих керівників та освітян чи вистачить місцевого ресурсу на утримання існуючої мережі та, відповідно, які мають бути наступні кроки і місцевої влади, і директорів навчальних закладів, аби забезпечити стале функціонування профтехосвіти в області.

– Наше спільне і головне завдання сьогодні – попередити негативні наслідки передачі профтехзакладів із державної у комунальну власність. Об’єктивно оцінивши ситуацію на ринку надання освітніх послуг із підготовки робітничих кадрів, маємо схвалити прагматичні рішення та забезпечити збереження мережі (де це виправдано конкурентною здатністю закладу), або ж шляхом об’єднання кількох самостійних профтехзакладів і цим гарантувати збереження їхньої матеріально-технічної бази й надання високого рівня освітніх послуг, – наголосив Олександр Вельбівець та додав, що на сьогодні непросто знайти вільні кошти в обласному бюджеті на фінансування усіх статей витрат профтехзакладів, адже держава фактично не дала додаткового ресурсу на утримання цих установ.Влада та освітяни вивчають ризики передачі профтехосвіти у комунальну власність і шляхи їх попередження

Зі свого боку начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський відзначив, що зважуючи об’єктивні обставини освітяни профтехмережі мають бути готові до процесів оптимізації. Як приклад раціонального підходу до використання фінансового і матеріального ресурсу він назвав створення у Мокрокалигірській ОТГ «Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти у Черкаській області» шляхом об’єднання державних навчальних закладів «Мокрокалигірський професійний аграрний ліцей» та «Васильківський професійний ліцей». За його словами, такий крок дозволив ефективніше використовувати наявну базу, зберегти робочі місця і приміщення, скоротивши фінансові витрати.

Саме із метою вивчення подібного позитивного досвіду об’єднання навчальних закладів голова обласної ради ініціював зустріч у Стеблеві, адже ДНЗ «Корсунь-Шевченківський професійний ліцей» теж створений шляхом приєднання ПТУ №39 смт. Стеблева до Корсунь-Шевченківського професійного аграрного ліцею ще у 2009 році. Він також зазначив, що це лише перша така зустріч. Для розуміння повної картини діяльності професійного ліцею присутні домовились зустрітись після підготовки директором повного звіту про роботу, фінансове забезпечення та розподіл коштів на розвиток структури ліцею.