На сесії Катеринопільської районної ради депутати працювали конструктивно

31 липня 2017, 17:43
На сесії Катеринопільської районної ради депутати працювали конструктивно28 липня 2017 року відбулося засідання позачергової тринадцятої сесії районної ради сьомого скликання, яку провів її голова Віталій Верета.

У роботі пленарного засідання взяли участь голова районної державної адміністрації Ольга Ніколенко, депутат обласної ради Михайло Морозюк, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники підприємств, установ та організацій, сільські та селищні голови.

Першим, відповідно до порядку денного, депутати розглянули питання внесення змін до районного бюджету, яке представляла в.о. начальника фінансового управління райдержадміністрації Тамара Чоловська. За рахунок збільшення податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, субвенцій сільських, селищних рад збільшено дохідну частину районного бюджету на суму 3,2 млн. грн., відповідно збільшено видатки на фінансування галузей: освіти, культури, медицини, соціального захисту населення, а також на виконання заходів районних програм.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та субвенції з обласного бюджету збільшено видаткову частину районного бюджету на суму 1,1 млн. грн. для передачі субвенції Катеринопільському селищному бюджету для фінансування капітального ремонту вуличного водопроводу смт Катеринопіль – 229 тис. грн. та для придбання впровадження установок обладнання та машин для збору, транспортування та складання побутових відходів (контейнерів для роздільного збирання, сміттєвозів) – 880 тис. грн.

За пропозиціями головних розпорядників коштів також здійснено перерозподіл видатків районного бюджету.

У зв’язку з прийнятим на попередній сесії рішенням районної ради про створення освітнього округу, опорних закладів та їх філій, депутати районної ради одноголосно затвердили статути реформованих навчальних закладів та положення про їх філії. Цими установчими документами визначатиметься правовий статус опорних закладів, їх філій, структура управління ними, порядок організації навчально-виховного процесу, права і обов’язки його учасників, фінансово-господарська діяльність, порядок вирішення інших питань.

Після детального розгляду затверджено ряд районних цільових програм: «Шкільний автобус» на період до 2020 року, програму з охорони і підвищення родючості ґрунтів Катеринопільського району «Родючість 2017-2020». Внесено зміни до програми з матеріально-технічного забезпечення підрозділів територіальної оброни району. Стосовно змін у програмі розвитку архівної справи щодо її фінансування, то тут думки депутатів розійшлися, і проект рішення не набрав достатньої кількості голосів.

Питання затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки державної власності сільськогосподарського призначення (багаторічні насадження - сади) площею 15 га, яка розташована в адміністративних межах Пальчиківської сільської ради за межами населеного пункту, вже неодноразово розглядалась на засіданнях постійних комісій і президії. З одного боку Головне управління Держгеокадастру в Черкаській області наполягає на виставленні цієї землі на аукціон з продажу права оренди, дорікаючи районній раді за недоотримання надходжень до місцевих бюджетів, з іншого – за інформацією сільського голови с. Пальчик, громада села використовує цю земельну ділянку не тільки як садок з плодовими деревами, а й для випасання худоби. Спроби двох ініціативних жителів села отримати її у власність чи оренду, для того, щоб займатися садівництвом, залишаються Головним управління Держгеокадастру без позитивного вирішення. Тому на сесії депутати районної ради не підтримали проект рішення про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки цієї земельної ділянки.

Бурхливе обговорення супроводжувало розгляд питань порядку денного, які стосувалися виробничого кооперативу «Будсервіс».

З огляду на те, що питання затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, яким користується кооператив на праві оренди, уже тривалий час не вносилось на розгляд сесії районної ради через відсутність позитивного висновку профільної постійної комісії та погодження президії, Катеринопільський районний суд своїм рішенням за позовом ВК «Будсервіс» таки зобов’язав районну раду розглянути це питання на сесії.

До того ж, на розгляді перебуває питання погодження переоформлення виробничому кооперативу «Будсервіс» гірничого відводу на Катеринопільське-ІІ родовище піску, яке тісно пов’язане із зазначеною технічною документацією з оцінки земель, адже це одні і ті ж землі.

На засіданні негативне ставлення депутатів викликало істотне зменшення надходжень до місцевих бюджетів, які стануть наслідком затвердження нової оцінки земель. Раніше землі, під якими знаходиться піщаний кар’єр, обліковувались як рілля, і орендна плата обраховувалась, виходячи із середньої вартості ріллі по області. Після проведення підприємством зміни типу угідь із «ріллі» у «пасовища», Головним управління Держгеокадастру внесено відповідні зміни до договору оренди. Тепер законодавство вимагає ще затвердити на сесії районної ради технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, щоб по-новому її обраховувати.

Заслухавши інформацію керівника ВК «Будсервіс», депутата обласної ради Михайла Морозюка, голову районної державної адміністрації Ольгу Ніколенко, голову профільної постійної комісії Сергія Приходька, селищного голову Івана Гегедоша, депутати районної ради вирішили ставити на голосування проекти рішень. Але вони не набрали достатньої кількості голосів.

На завершення пленарного засідання депутати районної ради схвалили звернення до депутатів Катеринопільської селищної ради щодо виділення коштів на фінансування територіального центру надання соціальних послуг Катеринопільського району.