Обласний художній музей запрошує до «глиняного горщика сонця…» поета Володимира Затуливітра

24 жовтня 2017, 19:51
Обласний художній музей запрошує до «глиняного горщика сонця…» поета Володимира Затуливітра 24 жовтня 2017 року в обласному художньому музеї відкрито виставку членів Київської спілки художників України: Заслуженого художника України Генрі Ягодкіна (секція живопису), Ганни Носенко (секція графіки), Тетяни Ягодкіної (секція живопису), які за ініціативи Благодійного фонду Володимира Затуливітра провели пленер в селі Бучак – останньому прижиттєвому помешканні видатного поета.

Обласний художній музей запрошує до «глиняного горщика сонця…» поета Володимира Затуливітра На виставці експонується тридцять один пейзаж, виконаний у Бучаку, два портрети, один з них – портрет-реконструкція Володимира Затуливітра, символічний натюрморт та інтер’єр, що відтворюють затишок осель, різноманіття рослинності Бучака.

Пейзажі Середнього Подніпров’я надихали не одне покоління кінорежисерів, художників і письменників. Ці краєвиди стали об’єктом нового художнього дослідження кожного з цих митців, основою індивідуального стилістичного прочитання цього дивовижного куточка України.

Обласний художній музей запрошує до «глиняного горщика сонця…» поета Володимира Затуливітра У Бучаку, у цій безцінній краплині української краси, поєднались всі животворні стихії буття – безкраї простори Дніпра, рельєф, який геолог Ю. Г. Чугунський називав неповторним геологічним творінням планети, глибинні пласти давньої історії, що представляють практично всі археологічні культури, відомі на Середньому Подніпров’ї і не мають аналогів за хронологічною повнотою, кристально чисте повітря та криниці, що відповідають найвищим сучасним вимогам самозбереження людини… Глибокі живописні байраки дивовижної форми, вкриті прозорими грабовими лісами з куртинами дубів, захоплюють з першого погляду первозданністю, спокоєм, таємничістю.

Саме тут народжувалися і поезії поета-патріота Володимира Затуливітра.

Обласний художній музей запрошує до «глиняного горщика сонця…» поета Володимира Затуливітра Монументальне і величне поєднання двох світів – українського сакрального прапейзажу та проникливого поетичного Слова, – знайдуть відгук у будь-якій творчій особистості та й у багатьох пересічних відвідувачів.

Відображення цієї ландшафтно-культурологічної перлини України засобами живопису і графіки – ось мета пленеру та виставки, названої яскравою цитатою з вірша Володимира Затуливітра «В глиняному горщику сонця…».