«Тільки здорове покоління зможе будувати успішну країну»

04 жовтня 2017, 16:16
Тетяна Калиновська, «Черкаський край», №40, 4 жовтня 2017 року

На Лисянщині вдруге пройшов турнір із міні-футболу на кубок депутата обласної ради Олександра Вельбівця, організований з ініціативи та за сприяння голови обласної ради спільно з федерацією футболу області. Цьогоріч у турнірі взяли участь 15 шкільних футбольних команд району.

Учитель фізвиховання з 47-річ-ним стажем Почапинського НВК Василь Черниш відзначений на відкритті турніру як наставник, який виховав дворазову олімпійську призерку. Олена Онокало з Бужанки стала чемпіонкою з пляжного волейболу на Дефлімпійських літніх іграх (для спортсменів з вадами слуху) в Китаї та Греції. Тоді Олена отримала від Президента нагороду – орден Княгині Ольги і квартиру в Києві, а свої перемоги присвятила невтомному шкільному тренеру.
– Сходження до спортивної вершини Олена розпочинала в звичайному спортзалі, а професійні навики гартувала на змаганнях різного рівня, – розповів Василь Дмитрович. – Дівчинка була напрочуд наполегливою і впевненою в досягненні мети. А коли поїхала вчитися до столиці, потрапила в гарну команду, її підтримав тренер. Він був здивований, що спортсменка з сільської глибинки так досконало володіє технікою гри, витривала, незламна.
Багато вихованців сивочолого тренера стали переможцями престижних змагань. Але для цього потрібно постійно працювати над собою, змагатися, вчитися перемагати й враховувати уроки поразок, міркує іменитий наставник:
– Такі змагання – це сходинка для багатьох наших учнів до життєвих перемог, великий досвід, без якого немає шляху вперед. Діти гартуються психологічно, вибудовують тактику, тож кожного наступного разу виступатимуть сильніше. Під час підготовки до турніру ми наполегливо готувалися, і цього року сподівалися ввійти у трійку сильніших. Дітям приємно, що турнір заохочує, має гарний призовий фонд, подарунки вручаються кожній команді. Це важливо в умовах, коли команда не може сама себе забезпечити достойним спортивним інвентарем. А потяг до занять фізкультурою в дітей великий, потрібні лише технічні можливості й стимул.
П\'ятнадцять футбольних команд Лисянщини вийшли грати на сучасних футбольних полях шкіл №2 та №1. Змагалися здебільшого хлопчики різного віку, проте на полі ми помітили й двох дівчаток – Варю Пустільник та Юлю Поліщук з Почапинців. Це вихованки Василя Черниша. Юні й енергійні, загартовані на тренуваннях та сільською працею, діти максимально викладалися, демонстрували командну гру.
Майже п\'ять годин напруженої боротьби між командами-учасниками виявили безсумнівних переможців турніру. За підсумками футбольного протистояння володарем кубка депутата обласної ради Олександра Вельбівця стала згуртована шкільна команда Боярського НВК. Друге призове місце виборола команда Лисянської ЗОШ №2. Третю сходинку п\'єдесталу посіла команда Лисянської ЗОШ №1-гімназії. Кращим воротарем турніру визнано Олександра Сабадина, найвправнішим бомбардиром – улюбленця футбольних фанатів Андрія Легкодуха, а найкращим гравцем названо Владислава Качура. Усі лідери змагання отримали кубки, дипломи, медалі та комплекти футбольної форми й іншого спорядження. Олександр Вельбівець подарував командам-учасникам футбольні м\'ячі й солодкі набори, за професійну оцінку відзначив і суддівську команду. Особливими відзнаками пошановано наймолодших учасників, а також дівчат. Разом із депутатом обласної ради відзнаки і подарунки призерам змагань вручали перший заступник голови, виконавчий директор федерації футболу області Володимир Фощій та голова Лисянської райдержадміністрації Володимир Павличук.
– Команди показали високий клас і довели, що футбол для кожного з вас – не лише вид спорту, а й улюблена гра, – сказав на завершення Олександр Вельбівець і висловив сподівання, що учасники збережуть цей запал до наступних змагань, а спрага до нових перемог стимулюватиме до щоденних тренувань.

Олександр ВЕЛЬБІВЕЦЬ, ініціатор турніру:
– Як голова обласної ради я представляю інтереси всієї області. Проте обраний депутатом по 25 виборчому округу, куди входить і Лисянка. Тут народився, виріс, грав у футбол – на цих же полях, де нині бігають лисянські хлопчаки. Тому маю зобов\'язання перед своїми земляками й намагаюся вирішувати нагальні проблеми розвитку території.
Ідея проведення футбольних змагань не нова, свого часу, працюючи тут керівником органу виконавчої влади, запровадив і щорічно організовував футбольні турніри на кубок голови Лисянської районної державної адміністрації. Змагання набули популярності серед школярів району. У наші непрості часи спостерігаю спад активності з проведення спортивних заходів, що пов\'язано з недостатністю фінансування бюджетних програм місцевого рівня. Розумію, це згубно впливає на дітей. Хлопці та дівчата позбавлені можливості розвивати професійну майстерність, формувати командну гру, спілкування, емоцій та загалом приємного дозвілля.
Завдяки підтримці депутатського корпусу області та співфінансуванню з району торік вдалося створити у Лисянці необхідну спортивну інфраструктуру, що дає змогу проводити подібні турніри будь-якої пори року. Щойно на впорядкований спортивний майданчик території ЗОШ №2 привезли комплект силових тренажерів, що будуть встановлені надворі. На сучасних футбольних полях і майданчиках постійно займаються діти, тому відчуваю, що це не просто моє бажання як депутата, а нагальна потреба для розвитку підростаючого покоління. Змістовніше проводять шкільні уроки, запроваджуються нові види занять, зокрема хокей на траві, тож на прохання земляків допомагав придбати необхідний інвентар.
Перший турнір з міні-футболу, що проходив торік, засвідчив його актуальність і потрібність, приємно вразила активність учасників змагань. Цього року вже прибули на дві команди більше. Вони краще згуртовані, зіграні, демонструють командну роботу, учасники здебільшого вбрані у форму, що дисциплінує гравців. А ми для них підготували гарні призи й подарунки: комплекти спортивної форми з гетрами для команди-переможця, футбольні м\'ячі, обладунки кращим гравцям, бомбардиру, голкіперу, шкіряні м\'ячі та солодощі кожній команді – так прагнемо відзначати кращих, додати їм снаги розвиватися далі.
Свого часу працюючи тут селищним головою, я очолював федерацію футболу Лисянського району. На спортивному майданчику щотижня граю й дотепер. З жовтня по квітень наша команда бере участь у щорічних футбольних турнірах, тож виходимо на поле незалежно від погоди. Раніше здебільшого виступав правим захисником; у ветеранській команді вікової категорії «сорок+» я – нападник. У міні-футболі можу грати на будь-якій позиції, залежно від потреби в команді. Відверто кажучи, проведення таких змагань – це нереалізована мрія мого дитинства. Справжній шкіряний м\'яч був тоді не у кож¬ного хлопця, ми мали просте взуття, а тренувальним полем, як правило, служило сільськогосподарське, де по стерні ганяли м\'яча. Але в нас було величезне бажання грати й перемагати. Хай цей турнір буде прикладом традиції занять фізкультурою, проведення змагань, виховання чемпіонів. Гасла «Здорова нація – сильна країна. Ми обираємо спорт» – це не просто слова. Якщо ми хочемо виростити гарну націю, вона повинна бути загартованою. Тільки здорове покоління зможе будувати успішну країну.