Делегація представників місцевого самоврядування України різних рівнів із ознайомчим візитом відвідала Королівство Іспанія

11 листопада 2017, 11:38
Делегація представників місцевого самоврядування України різних рівнів із ознайомчим візитом відвідала Королівство ІспаніяНа початку місяця голова обласної ради Олександр Вельбівець, за підтримки та сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», разом із народними депутатами України, іншими представниками місцевого самоврядування здійснили ознайомчий візит до Королівства Іспанія. Мали змогу ознайомитись із досвідом роботи органів влади і місцевого самоврядування, здійсненням реформування країни та особливостями територіального управління Іспанії.

Зокрема, у ході візиту українська делегація зустрілася з Президентом Конституційного суду Королівства Іспанія Хуаном Хосе Гонсалес Рівасом, представниками апарату суду, ознайомились із його роботою та історією формування повноважень автономій. Членів делегації було поінформовано про статус службовців апарату, відбір на вакантні посади, просування по службі та умови оплати праці, декларування їх доходів та видатків.

Також члени делегації провели зустріч в Сенаті Королівства Іспанія з головою Конституційної комісії Хуаном Хосе Лукасом та працівниками апарату Комісії. Під час зустрічі було заслухано інформацію про досвід Іспанії у проведенні децентралізації та підвищенні ролі спроможних територіальних громад, обговорені питання двостороннього діалогу між Україною та Іспанією, тимчасово окупованих Російською Федерацією територій Донецької та Луганської областей, збройної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також ситуації, що на разі склалася в Каталонії.

Голова Конституційної комісії наголосив, що у професійних та урядових колах Іспанії з великою зацікавленістю спостерігають за процесом та перебігом зазначених реформ в Україні та висловив сподівання, що отриманий парламентаріями під час візиту досвід буде ефективно використано в рамках їх законодавчої діяльності.

Директор Центру конституційних та політичних досліджень Іспанії Бенігно Пендас Гарсія ознайомив членів делегації з основними завданнями та функціями установи. За його словами, Центр підпорядковується Міністерству Секретаріату Глави Уряду і територіальних адміністрацій Іспанії та є його дорадчим органом. Завданнями Центру є сприяння аналізу національної і міжнародної правової та соціально-політичної реальності, розвитку публічного права та соціальних наук як у Європі, так і в Латинській Америці. Крім того, керівник Центру надав інформацію про адміністративно-територіальний устрій Іспанії, який складають 17 автономій та 2 автономних міста із спеціальним статусом – Сеута та Меділья, 50 провінцій та 8 817 муніципалітетів; поінформував про перебіг процесу децентралізації в Іспанії з урахуванням історичних, географічних та економічних особливостей; державний устрій та функціонування законодавчої та виконавчої гілок влади.

Делегація представників місцевого самоврядування України різних рівнів із ознайомчим візитом відвідала Королівство ІспаніяУ рамках ознайомчого візиту делегація з України також відвідала місто Сантандер й регіон Кантабрія. Голова Уряду Кантабрії Мігель Ревілла Роіз ознайомив гостей із адміністративно-територіальним устроєм регіону (включає одну провінцію та 102 муніципалітети), поточні показники економічного розвитку та власні повноваження місцевих органів влади. Так, за підсумками 2016 року валовий внутрішній продукт Кантабрії становив 12539 млн. євро, що у вимірі на душу населення складає 21553 євро і за цим показником виводить регіон на 9-е місце серед автономних провінцій Іспанії. Провідними бюджетоутворюючими галузями місцевої економіки є туризм та сфера послуг. Голова Уряду висловив переконання, що таких результатів було б неможливо досягнути без реформи децентралізації в Іспанії, завдяки якій Кантабрія отримала автономію у 1982 році. На сьогодні на регіональному рівні здійснюється управління більшістю сфер життєдіяльності громад (за винятком правоохоронних органів, збройних сил, морських портів та аеропортів). Членів делегації було ознайомлено з існуючою системою контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування через систему муніципальних секретарів та аудиторів, які обираються на конкурсних засадах на державному рівні, а також зауважено, що в разі ігнорування місцевими органами влади вимог муніципальних секретарів щодо несхвалення або скасування їх незаконних рішень, спір вирішується у судовому порядку.

Також у ході візиту члени делегації відвідали законодавчий орган влади автономної спільноти – Парламент Кантабрії, який є однопалатним та нараховує 35 депутатів, котрі обираються виборцями шляхом загального, вільного, рівного, прямого і таємного голосування на 4 роки. Голова Парламенту Марія Долорес Горостьяга привітала українську делегацію, висловивши сподівання, що цей візит дозволить розширити зв’язки між Україною та Королівством Іспанія.

Представники депутатського корпусу Парламенту Кантабрії поінформували членів делегації, що автономія не є носієм необмеженої влади і повного суверенітету, а має лише певну самостійність в межах єдиної держави. Зауважувалось, що Кантабрія, як і переважна більшість автономних спільнот Іспанії, здобула свою автономію «повільним» шляхом. Також предметом дискусії під час зустрічі стали питання історичних передумов формування Кантабрії як історичної спільноти, організації роботи Парламенту Кантабрії, здійснення ним своїх повноважень, зокрема, щодо контролю за діяльністю Уряду, забезпечення принципів прозорості та публічності депутатської діяльності.