Олександр Вельбівець: «В умовах, коли в місцевих бюджетах зосереджено значний фінансовий ресурс, має бути і відповідний фінансовий контроль»

20 листопада 2017, 17:23
Олександр Вельбівець: «В умовах, коли в місцевих бюджетах зосереджено значний фінансовий ресурс, має бути і відповідний фінансовий контроль»20 листопада 2017 року в облдержадміністрації проведено координаційну нараду, в якій взяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.

В ході засідання заслухано інформацію начальника Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області Тетяну Велько щодо стану дотримання фінансової дисципліни учасниками бюджетного процесу в Черкаській області.

Повідомляючи про результати роботи служби, кількість проведених аудиторських перевірок, відшкодування за фактами виявлених порушень, Тетяна Миколаївна зазначила, що учасники бюджетного процесу допускають низку недоліків у використанні та освоєнні коштів. Серед них – слабка система внутрішнього контролю, недостатнє знання чинного законодавства, нововведень та змін до нього, навіть підготовка міні-проектів територіальними громадами з розвитку інфраструктури, що в подальшому впливає на проведення тендерних процедур або і в ході державних закупівель.

Голова обласної ради Олександр Вельбівець зауважив, що досить складно не допускати ці та інші недоліки через цілий комплекс причин. Насамперед, складно сформувати тендерні комітети на місцях, адже для цього визначено чіткі вимоги – половина членів комітету мають пройти спеціальне навчання, мати відповідні підтверджуючі документи. Таке навчання проводиться періодично, але коштує для бюджету недешево.

– Однак, якщо тендерний комітет не відповідає критеріям, а саме, коли не дотримано вимог щодо кількості його членів, які пройшли відповідне навчання, – то такі процедури та й методи треба міняти. І особливо, коли йдеться про відповідальність за використання бюджетних коштів, – наголосив Олександр Вельбівець. – Щодо підготовки проектів розвитку територіальних громад, то, очевидно, це не просто бажання шляхом найменшого супротиву пройти цей шлях. Можливо, дійсно, сьогодні краще найняти спеціальні служби, які мають досвід і якісно підготують усю документацію. Будемо відвертими, і бюджетний процес недосконалий – процедура закупівель зводиться майже завжди до закінчення року. Але, фінансовий контроль має бути, особливо в умовах, коли в місцевих бюджетах зосереджено значний фінансовий ресурс.