Обласна рада просить уряд урегулювати ситуацію на ПАТ «Черкасиобленерго»

29 листопада 2017, 19:09
Віталій Шипша, «Акцент», №48, 29 листопада 2017 року

Депутати обласної ради дослухалися до працівників «Черкасиобленерго», які третій місяць не отримують на підприємстві заробітну плату. Вони просять уряд втрутитися у ситуацію, що склалася, й урегулювати її. Відповідне звернення до Кабміну народні обранці ухвалили на пленарному засіданні, що відбулося 28 листопада.

У прийнятому зверненні зазначається, що 1 грудня борг підприємства перед працівниками сягне 105 мільйонів гривень, а сам стан справ на підприємстві загрожує виникненням відключень електромереж, аварій та відмов. Відтак, депутати обласної ради просять урядовців та членів нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, переглянути алгоритм розподілу коштів, застосований до ПАТ «Черкасиобленерго». За ним усі кошти, які надходять на розрахункові рахунки підприємства, щодобово перераховуються до ДП «Енергоринок» у рахунок погашення заборгованості за відпущену електроенергію.
Нагадаємо, «Черкасиобленерго» заборгувало ДП «Енергоринок» майже 750 мільйонів гривень. У свою чергу борги ПАТ \"Азот\" за спожиту електроенергію перед черкаськими енергетиками становить близько 1,7 мільярда гривень. При цьому відключити боржника від мережі енергетики не можуть через «екологічну броню» – це мінімум, який енергетики повинні подавати «Азоту», аби там не злетів у повітря реактор. Таким чином працівники обленерго нині можуть лише вмовляти «Азот» погасити заборгованість за спожиту електроенергію й терпляче працювати без зарплат і обігових коштів.
Як заявив на сесії, що відбулася, начальник відділу економічної безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Євгеній Лут, ситуація на підприємстві загострюється через звільнення працівників. Так, за його словами, днями заяви на звільнення подали працівники відразу двох бригад.
– Їх умовили почекати до 1 грудня. Якщо завтра буде аварія, її не буде кому усувати. Нами призупинені всі роботи з відновлення електроліній, розчистки ліній електропередач, – заявив Євгеній Лут, який просив депутатів підтримати звернення до уряду та НКРЕ.
Підтримати звернення просив депутатів і голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. За його словами, звернення «підсилить вплив» на вирішення ситуації, що склалася.
– За нашої ініціативи вже відбулась низка зустрічей задля вирішення проблеми, зокрема у Фонді державного майна України та Кабінеті Міністрів України. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, поновила «Черкасиобленерго» щодобові перерахування на ДП «Енергоринок». Цьому передував складний перемовний процес. Задля скасування відновлених щодобових перерахувань потрібен договір реструктуризації боргів між ПАТ «Азот» і ПАТ «Черкасиобленерго», відповідно між ним і ДП «Енергоринок». І тепер усе залежить від того, як оперативно спрацює керівництво енергопідприємства та наскільки сторони виконають домовленості. І наше спільне звернення посилить вплив, – заявив Юрій Ткаченко.