Агов, бійці добробатів!

17 січня 2018, 17:01
Роман Кирей, «Черкаський край», №3, 17 січня 2018 року

Добровольців, які воювали в АТО, запрошують подати заяви й офіційно оформити свій статус та отримувати соціальні пільги від органів місцевого самоврядування.

Далеко не всі, хто з перших днів захищав Батьківщину в неоголошеній війні на Сході держави, отримали статус учасника АТО. Причин тут кілька, як об\'єктивних, так і суб\'єктивних – дехто з добровольців не захотів (чи й не зміг за станом здоров\'я) зібрати необхідні документи та пройти бюрократичні кола. Громадські організації, що опікуються правами усіх АТОвців, в тім числі й добровольців, уже не перший рік б\'ють у дзвони на всіх рівнях, аби права людей справедливо відновили.
Днями Черкаська обласна рада своїм рішенням утворила комісію, що розглядатиме матеріали про визнання бійцями-добровольцями осіб, які до 15 квітня 2015 року брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету. Внесено зміни і в ряд обласних програм – щоб була можливість надати людям пільги. А минулої середи під головуванням першого заступника голови обласної ради Валентина Тарасенка відбулося засідання новоствореної комісії.
Члени комісії, серед яких представники органів соціального захисту населення, владних структур, громадських організацій, окреслили алгоритм дій – як саме визначатимуть, кого із заявників визнавати такими, що отримають відповідний статус і пільги. Адже за словами колишнього солдата АТО, а нині фахівця державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Сергія Лугері, серед тих, хто сьогодні має посвідчення, є й ті, хто приїжджав в АТО, так би мовити, «на екскурсію». Щоб не допустити надання статусу й пільг тим, хто насправді їх не заслужив, розроблені певні критерії перевірки свідчень добровольців. Дієвою також має стати співбесіда з членами координаційної ради учасників АТО в області.
– Посвідчення діятиме тільки на території області, але й це важливо для людини, яка воювала, – переконаний директор департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало. – На районному та обласному рівнях передбачені пільги на оплату житлово-комунальних послуг, професійну підготовку (перепідготовку), санаторно-курортне лікування, харчування дітей у навчальних закладах та інші.
За словами Валентина Тарасенка, в області справді є люди, які мають право на такий статус. Дуже важливо, щоб комісія, не зволікаючи, почала прийом і розгляд документів. Стандартна процедура триватиме не більше місяця. Подавати документи робочій групі згаданої комісії потрібно за адресою в Черкасах: вул.Максима Залізняка, 10, кімната 2. А довідки можна отримати телефонами: (0472) 63-46-91 та 63-38-96.

ДОВІДКА:
Для визнання бійцем-добровольцем особа повинна надати комісії такі документи:
1) заяву-анкету встановленого зразка про визнання бійцем-добровольцем;
2) дві фотокартки 3x4;
3) копію паспорта;
4) копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або копію сторінки паспорта з відповідною відміткою;
5) заяву про надання згоди на обробку персональних даних;
6) довідку командира добровольчого формування про особу заявника, що входила до складу цього підрозділу, із зазначенням терміну перебування в зоні проведення антитерористичної операції;
7) письмові свідчення не менше, ніж двох свідків із числа осіб, які в один період часу з такою особою брали участь в антитерористичній операції;
8) інші матеріали, які засвідчують безпосередню участь заявника в бойових діях на Сході України (фото-, відеофіксація), факти отримання поранень, контузій, каліцтв (за наявності);
9) висновок Координаційної ради учасників АТО в Черкаській області (за наявності).