«Яблунька» розквітла посеред зими

17 січня 2018, 17:02
Ольга Даниленко, «Черкаський край», №3, 17 січня 2018 року

Новорічну ялинку для дітвори села Берестівець влаштували просто-таки в палаці, де високі блискучі вікна, килими на підлогах, веселкою сяють різнокольорові вогні. І не десь далеко цей палац, а в рідному Берестівці: облаштували його у стінах їхнього дитсадочка «Яблунька». Тому тут затишно, тепло і звично, як у рідній хаті.

Приміщення капітально відремонтували, по суті – обновили. Закінчили внутрішні роботи під Новий рік і ялинка стала першим святом після цієї історичної, як жартують берестівчани, перебудови.
Будівля дитячого садка в Берестівці споруджена у 1960-их роках, при небагатих післявоєнних статках і найпростіших будівельних технологіях. Зате у гарному затишному місці – на тихій вулиці, в глибині просторого зеленого тінистого двору. Служить будинок майже півстоліття, перші вихованці «Яблуньки» давно сюди внуків водять. Порядок в господарстві дитсадочка підтримували завжди, але з часом то одне, то інше потребувало ремонту. Минулого року вирішили оновити систему опалення.
– Як почали, то побачили, що доведеться ремонтувати все приміщення, – говорить завідувачка дитсадка Тетяна Пічкур. – Зараз «Яблуньку» відвідує 26 діток. Молоді сім\'ї у Берестівці є, щороку народжується до 10 малюків. Так що є для кого дитсадок ремонтувати.
Впорядковували берестівецький дитячий заклад вскладчину: на систему опалення виділили 300 тисяч з обласного бюджету (завдяки турботі голови облради Олександра Вельбівця, до речі, – почесного громадянина села Берестівець), на будівництво котельні – 100 тисяч з районного бюджету, на капітальний ремонт приміщення – майже 700 тисяч з місцевого бюджету, і 63 тисячі – спонсорської допомоги від голови ТОВ «Берестівець», заслуженого працівника сільського господарства України Василя Чекаленка. Василь Іванович і сам виріс у «Яблуньці», тож і допомога – для рідних стін. Ремонтували й обладнували на совість і за сучасними стандартами, працювали майже півроку. Як висловлюються у Берестівці, «в дитсадку зробили Європу». Крім опалення, поставили нові вікна і внутрішні двері, настелили теплі підлоги, обробили сучасними матеріалами стіни, зробили нове освітлення. До речі, всі ремонтні роботи виконувала берестівецька бригада, тож старалися для своїх, а це – найнадійніша гарантія якості.
Голова облради Олександр Вельбівець побував у оновленій «Яблуньці» й поділився враженнями:
– Тут усе, як у Берестівці, на найкращому рівні. Поєднання зусиль бізнесу і влади дуже дієве, тому що орієнтоване на конкретний результат. І результат чудовий – затишний дім, де виховують малечу. Тут пахне дитинством, тут є життя. Бажаю, щоб у цьому садочку діток було все більше з року в рік.
Як зазначив Василь Чекаленко, з ремонтом дитсадка не закінчено. Виконали внутрішні роботи, а нинішнього року планують утеплити стіни і замінити дах. Щоб старий будинок і служив надійно, й око милував, адже тут дітки ростуть.
Інформаційно: у 2017 році на соціальні проекти і благодійну допомогу ТОВ «Берестівець» виділив 6,7 мільйона гривень. В т.ч. на благоустрій, дороги – близько 878 тисяч, на школу – 310, клуб – 257 тисяч, парк «Вікторія» – 314 тисяч. Більше мільйона вклали в облаштування Громадського ставу, стільки ж – на стадіон. Обладнали стоматологічний кабінет, допомагали сільському храму і районній лікарні. В традиціях Берестівця вітати працівників з днем народження, виділяти допомогу на одруження, при народженні дитини, на лікування.