Депутати не підтримали звернення про недовіру керівництву Геокадастру

31 січня 2018, 17:51
«Черкаський край», №5, 31 січня 2018 року

26 січня 2018 року голова обласної ради Олександр Вельбівець провів позачергову сесію обласної ради.
До порядку денного було внесено одне питання: «Про звернення депутатів Черкаської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Держгеокадастру».
Затверджуючи порядок денний, депутати вирішили розділити питання на два: окремо прийняти звернення до керівництва Кабінету Міністрів України і Держгеокадастру щодо висловлення недовіри керівництву Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, відділу Держгеокадастру у Маньківському районі Черкаської області і окремо – до Верховної Ради України щодо прискорення розгляду і прийняття законопроекту №7363.
Із внесених на обговорення питань присутніх інформував автор звернення, депутат обласної ради Олександр Коваленко. Він, зокрема, наголосив, що однією з підстав для скликання позачергової сесії та прийняття звернення став резонансний випадок на Маньківщині, де фермера Григорія Білецького з надуманих причин не допустили до аукціону з передачі земельної ділянки, яку він обробляв раніше, – нібито він не надав повного пакету документів. Це обурило аграріїв області і вони провели низку акцій протесту щодо дій працівників Держгеокадастру, які, на їх переконання, системно вчиняють неправомірні дії та маніпуляції з передачі земель в оренду тощо.
Спочатку депутати задля конструктивної роботи взяли проект звернення за основу. Потім перейшли до обговорення і внесення окремих змін і доповнень до тексту і проекту самого рішення.
Із пропозиціями та зауваженнями виступили депутати Андрій Сегеда, Олександр Рибченко, Валентина Коваленко, Михайло Мушієк, Олексій Давиденко, Олександр Лупашко, Юрій Ботнар, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. Також було вислухано фермера Григорія Білецького.
Після дискусії, що затяглася майже на дві години роботи пленарного засідання, депутатами не підтримано в цілому звернення щодо висловлення недовіри керівництву Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області та відділу Держгеокадастру в Маньківському районі.
Натомість вистачило голосів депутатів для підтримки звернення до Голови Верховної Ради України Парубія А.В., – прискорити розгляд і прийняття законопроекту №7363 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин», що передбачає передачу повноважень із розпорядження землями державної власності, що перебувають за межами населених пунктів, місцевим органам влади, запроваджує низку антирейдерських заходів та встановлює дієві запобіжники щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок тощо.
На цьому позачергова сесія завершила свою роботу.