Новий лазерний апарат дозволить оперувати без розрізів

14 лютого 2018, 18:52
«Черкаський край», №7, 14 лютого 2018 року

Голова обласної ради Олександр Вельбівець та голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко 12 лютого оглянули відремонтоване операційне відділення, де відтепер на новому обладнанні відбуватимуться оперативні втручання урологічного профілю.

Торік за кошти обласного бюджету було проведено капітальний ремонт операційної відділення: виділена додаткова операційна зала, що дозволило відокремити ендоскопічні втручання від відкритих операцій; придбано новий операційний стіл й освітлювальна лампа. Загальна сума ремонту та оснащення операційної становить 1 млн. 485 тис. грн, в т.ч. 166,6 тис. грн витрачено на устаткування.
А найбільше капіталовкладення – коштом обласного бюджету було придбано систему лазерну хірургічну для контактної літотрипсії вартістю 2 млн. 295 тис. грн.
За словами головного лікаря обласної лікарні Олександра Дудника, можливості та технічні характеристики придбаного апарату дозволяють виконувати ендоскопічні операції в будь-яких відділах сечовидільної системи. Потужність апарата складає 30 Вт, що дає можливість фрагментувати камені різної (навіть самої великої) щільності.
– Кількість хворих постійно зростає, разом із цим зростає і кількість випадків госпіталізації. В урологічному відділенні щорічно знаходиться на стаціонарному лікуванні від 450 до 600 хворих на сечокам’яну хворобу. Тому актуальним в сучасних умовах є впровадження та застосування новітніх оперативних технологій лікування, які дозволяють уникнути відкритих оперативних втручань, – зазначив завідувач урологічного відділення Віталій Шило.
Застосування нового обладнання значно покращить якість надання та дозволить зменшити кількість ускладнень, час перебування хворого в стаціонарі до 2,3 доби, скоротити тривалість реабілітаційного періоду та відновити працездатність пацієнту в короткий термін тощо.
– Звичайно, нове обладнання і устаткування урологічного відділення не вирішує усіх проблем, що ми ще маємо. Однак, влада області, у тісній співпраці із депутатським корпусом, районами планомірно втілюють визначені пріоритети розвитку медицини Черкащини на найближчий період. Саме завдячуючи тому, що органи місцевого самоврядування і влада в районах, депутати обласної ради не залишились осторонь, із повною відповідальністю розуміють потреби своїх громадян ми сьогодні маємо це високотехнологічне устаткування, – наголосив Олександр Вельбівець.
Апаратів із такими технічними характеристиками та можливостями в Україні усього 3 і один із них тепер буде обслуговувати пацієнтів обласної лікарні.