При формуванні бюджетних запитів потрібно обов’язково враховувати потреби осіб з інвалідністю

22 березня 2018, 18:33
При формуванні бюджетних запитів потрібно обов’язково враховувати потреби осіб з інвалідністюВ Черкаському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в рамках семінару підвищення кваліфікації голів територіальних громад проведено зустріч із регіональним координатором взаємодії з громадськістю уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лесею Валяєвою.

На переконання Лесі Валяєвої архітектурна, транспортна, інформаційна доступність важливі для того, щоб особи з інвалідністю мали можливість користуватися своїми правами та брати активну участь у житті суспільства. В багатьох країнах світу будь-яке фізичне обмеження в доступі до інфраструктури вважається формою дискримінації.

Повноцінно жити, користуватися благами цивілізації, отримувати послуги, мати доступність до соціальної та громадської інфраструктури – це важливе питання не лише для осіб з інвалідністю. Насправді відсоток людей, які вимагають доступної інфраструктури та послуг, перевищує 20% населення. Це люди похилого віку, діти, вагітні жінки, батьки з дитячими візочками, люди з поганим зором чи тимчасово травмовані.

Голови територіальних громад ознайомились із принципами «універсального дизайну», який застосовується у європейських країнах і передбачає, що будинки, громадські місця, транспорт мають бути пристосовані для користування ними якомога більшої кількості людей.

Серед питань, поданих для обговорення – забезпечення безпроблемного пересування людей з інвалідністю, облаштування місць для паркування їхніх автомобілів, створення умов для доступного переміщення (двері, заїзд, сходи, пандус, пороги, ліфти, ескалатори), наявність обладнаних санітарно-гігієнічних приміщень та ін.

Окрему увагу Л. Валяєва приділила впровадженню в області інклюзивного навчання. Вона відзначила, що питання інклюзії варто розглядати не тільки в аспекті створення доступного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами. Інклюзивна освіта в широкому сенсі передбачає створення рівних можливостей для всіх категорій дітей в Україні: для дітей із ромських сімей, для дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб, для дітей інших національних меншин та ін. Жоден з них не має відчувати себе іншим – і це головне завдання інклюзії.

На завершення зустрічі Л. Валяєва порекомендувала головам територіальних громад при формуванні бюджетних запитів обов’язково враховувати потреби осіб з інвалідністю, які проживають на території громад.