Олександр Вельбівець: Зволікання роками з оновленням оснащення медичних закладів спонукає владу сьогодні виправляти ситуацію

30 березня 2018, 17:08
Олександр Вельбівець: Зволікання роками з оновленням оснащення медичних закладів спонукає владу сьогодні виправляти ситуацію30 березня 2018 року проведено обласну науково-практичну конференцію «Сучасні аспекти в наданні кардіологічної та кардіохірургічної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу», на яку було запрошено лікарів-кардіологів, терапевтів, ревматологів, лікарів загальної практики сімейної медицини, дільничних лікарів та лікарів екстреної медичної допомоги з Черкащини та інших областей України.

Представивши шанованих спеціалістів у галузі, які прибули на конференцію, головний лікар обласного кардіологічного центру Світлана Журба надала слово для виступу голові обласної ради Олександру Вельбівцю.

Олександр Вельбівець: Зволікання роками з оновленням оснащення медичних закладів спонукає владу сьогодні виправляти ситуаціюВітаючи присутніх, голова обласної ради зазначив, що Черкащина, як і інші регіони України, є учасником секторальних реформ, в тому числі і в галузі медицини. Однак, реформа охорони здоров’я є, напевно, однією із найскладніших. Тому суспільство і влада повинні усвідомлювати важливість зв’язку усталених напрацювань із запровадженням та наданням нових методів лікування. Коли на державному і регіональному рівнях говорять про медичну реформу, виділяючи первинний і вторинний рівень, констатуючи на необхідності вирішення проблем у цій ланці, то ми бачимо, що все більше людей звертаються за висококваліфікованою допомогою до медичних закладів третього рівня.

Олександр Вельбівець: Зволікання роками з оновленням оснащення медичних закладів спонукає владу сьогодні виправляти ситуацію– На превеликий жаль, досі було недостатньо уваги й фінансового ресурсу на оновлення устаткування медичних закладів вищого рівня, забезпечення їх сучасним обладнанням, а відтак і надання якісних послуг населенню, – наголосив Олександр Вельбівець. – На сьогодні влада області має абсолютне розуміння проблем галузі охорони здоров’я і прагне виправляти цю ситуацію, причому, швидкими темпами. Щодо кардіологічного центру, то вже у 2017 році на умовах співфінансування було придбано ангіографічне обладнання на загальну суму понад 23 млн.130,0 тис. грн, (кошти обласного бюджету склали біля 7 млн. грн). Мені відомо, що із застосуванням ангіографа кількість летальних випадків хворих серцево-судинними хворобами зменшилася майже на половину.

Голова обласної ради повідомив, що і в 2018 році обласна влада запланувала виділити обласному кардіологічному центру кошти на реконструкцію приміщень для облаштування ангіографічної операційної та приймального відділення.

Олександр Вельбівець: Зволікання роками з оновленням оснащення медичних закладів спонукає владу сьогодні виправляти ситуаціюКрім того, до кінця цього року планується відкриття філіалу обласного кардіологічного центру в м. Умань і придбання туди нового ангіографічного обладнання, завдяки цьому вдасться територіально наблизити надання необхідних послуг мешканцям західних районів області.

Наприкінці виступу Олександр Вельбівець коротко розповів, як вирішуються проблеми щодо покращення стану справ у обласній дитячій лікарні, де проходила конференція, інших комунальних закладах галузі охорони здоров’я, кадрового забезпечення установ тощо і побажав учасникам конференції змістовної роботи.

Варто зазначити, що участь у конференції взяли провідні спеціалісти в галузі кардіохірургії – член-кореспондент Національної академії наук, доктор медичних наук, професор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.Амосова Анатолій Руденко, доктор медичних наук, головний експерт Міністерства охорони здоров’я України Костянтин Руденко, доктор медичних наук, провідний науковий співробітник відділення Інтервенційної кардіології ННЦ «Інститут кардіології ім. академіка М. Стражеска» Максим Соколов та інші.