1:1 - Керівник держгеокадастру області судитиметься з обласною радою. Чиновниця вважає вимогу депутатів звільнити її незаконною

25 квітня 2018, 19:33
«Акцент», №17, 25 квітня 2018 року

Несподіване продовження отримала історія спроби депутатів обласної ради добитися звільнення керівника обласного управління держгеокадастру Ольги Залоги. 2 березня цього року депутати з третьої спроби прийняли звернення до Голови Верховної Ради, Прем\'єр-Міністра та керівника держгеокадастру з вимогою провести комплексну перевірку діяльності земельного відомства й звільнити її керівника. У результаті, оскандалена чиновниця вирішила оскаржити рішення обласної ради.

Про судову перспективу розвитку справи керівниці «найбільш корумпованої держструктури» депутатів повідомив голова обласної ради Олександр Вельбівець на сесії, яка відбулася у п\'ятницю 20 квітня.
За словами Олександра Вельбівця, про це йдеться в запиті адвоката керівника обласного управління держгеокадастру Ольги Залоги, який надійшов до обласної ради. У ньому адвокат вимагає надати копії документів сесії обласної ради від 2 березня для їх використання в суді. Зокрема, чиновниця має намір подати позов про визнання протиправним та скасування вже згаданого рішення депутатів. При цьому адвокат вважає, що, приймаючи таке рішення, депутати перевищили свої повноваження.
Разом із тим, за словами Олександра Вельбівця, обласна рада отримала «відписку» від держгеокадастру України на своє звернення від 2 березня. У ньому повідомляється, що для проведення комплексної перевірки земельного відомства області, на чому наполягали депутати, немає фактів та інформації, яку можна було б перевірити. Там же зазначається, що підстав для звільнення Ольги Залоги немає.
– Також нами отримано лист від держгеокадастру про розгляд вищезазначеного звернення. У ньому зокрема йдеться про те, що для проведення комплексної перевірки діяльності головного управління держгеокадастру області не подано фактів та інформації, яку можливо було б перевірити, – повідомив Олександр Вельбівець.
Таким чином, на думку голови обласної ради, «найбільш корумпована державна структура в Україні абсолютно відверто демонструє ігнорування позиції активу Черкащини». У той же час Олександр Вельбівець переконаний, що, приймаючи звернення, депутати не порушили ніяких норм законодавства, й передбачає розвиток протистояння.
– Ніхто з вас (депутатів обласної ради, – ред.) своїх повноважень не перевищив, проголосувавши за відповідне звернення. Ви не ухвалювали рішення про її звільнення або якихось інших рішень, які суперечать чин¬ному законодавству. Тому звернення наше прийняте абсолютно правильно. Ми сподівалися на те, що його розглянуть об\'єктивно і по суті, натомість ми отримали лише відписку. Тому сподіваюся, що протистояння і захист інтересів наших виборців, наших жителів Черкащини в частині дотримання законодавства у сфері земельних відносин ще чекають нас попереду.
Нагадаємо, у питанні недовіри керівнику обласного управління держгеокадастру 2 березня депутати облради були одностайними, як ніколи. Звернення про її відставку підтримали всі депутати, що були зареєстровані того дня у сесійній залі. Допомогти ухвалити правильне рішення депутатам посприяли зо дві сотні мітингувальників, що з’їхалися до Будинку рад із різних районів області. Люди висловлювали недовіру керівництву обласного управління держгеокадастру й вимагали звільнення Ольги Залоги.
В ухваленому зверненні обласна рада просила Генпрокуратуру та держгеокадастр провести комплексну перевірку діяльності керівництва земельного відомства області, а також скасувати всі розпорядчі документи, що були видані з порушенням законодавства. Підставою для появи таких вимог, згідно з проектом рішення, стали чисельні порушення прав добросовісних землекористувачів, що набули «системного характеру і критичних ознак».
Представляючи проект звернення, керівник фракції «Черкащани» Олександр Коваленко зазначив, що до депутатів обласної ради неодноразово зверталися учасники АТО з проханням допомогти подолати труднощі, які були штучно створені органами держгекадастру. За його словами, загалом порушення держгеокадастру завдає нині значних фінансових збитків громадам області.