Валентин Тарасенко привітав заслуженого художника України Івана Фізера з відкриттям ювілейної виставки «Молитва за Україну»

21 червня 2018, 12:04
Валентин Тарасенко привітав заслуженого художника України Івана Фізера з відкриттям ювілейної виставки «Молитва за Україну»21 червня 2018 року у обласному художньому музеї презентовано виставку заслуженого художника України, голови Черкаського обласного осередку Національної спілки художників України, доцента кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького, лауреата обласної премії ім. Данила Нарбута та Всеукраїнської премії «Смарагдова ліра» Івана Фізера.

Привітати високоповажного митця із знаковою подією завітав перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, який, звертаючись до присутніх на презентації, відзначив великий внесок художника у культурну спадщину Черкащини .

Валентин Тарасенко привітав заслуженого художника України Івана Фізера з відкриттям ювілейної виставки «Молитва за Україну»Ювілейна виставка має назву «Молитва за Україну». Вона презентує понад 120 робіт та увінчує працю майстра за останні п’ять років. Варто зазначити, що дев’яносто відсотків демонстрованих творів експонуються вперше.

Як справжній громадянин своєї держави Іван Фізер не зміг стояти осторонь подій бурхливого сьогодення та відобразив їх у своїй творчості. Тож і назву виставці дав епічний і монументальний поліптих «Молитва за Україну», композиція якого налічує 24 елементи.

Центральну арку формують портрети Т.Шевченка, І.Мазепи та Б.Хмельницького, нижче яких розгортаються сюжети філософсько-образної інтерпретації героїчного минулого та сучасності. Вдалим доповненням площинного твору є вписана в арку скульптура ангела, що склав руки у молитві.

Валентин Тарасенко привітав заслуженого художника України Івана Фізера з відкриттям ювілейної виставки «Молитва за Україну»В експозиції також представлені графічні аркуші, скульптурні портрети та композиції, виконані у різних матеріалах і техніках. У всіх них помітна особлива й неповторна авторська манера, «фізерівські» самобутні риси й стиль.

Автор натхненно розвиває поетику західноукраїнської школи, звертаючись до традицій жанру та гармонійно поєднуючи їх з особливостями сучасного дизайну. Вдалим доповненням виставки є фотоматеріали, що формують цілісне бачення і масштабність творчої діяльності Івана Васильовича.

Валентин Тарасенко привітав заслуженого художника України Івана Фізера з відкриттям ювілейної виставки «Молитва за Україну»Довідково.

Народився Іван Фізер 17 червня 1953 року у селі Лопушанка Свалявського району на Закарпатті.

Освіту здобув в Ужгородському училищі декоративно-прикладного мистецтва (1972 рік) та Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва на кафедрі проектування інтер’єру та меблів (1980 рік). Відтоді живе і працює у Черкасах.

Валентин Тарасенко привітав заслуженого художника України Івана Фізера з відкриттям ювілейної виставки «Молитва за Україну»Митець є надзвичайним трудолюбом, працює у різних видах образотворчого мистецтва: графіці, пластиці, сніцарстві та живописі. Феноменальний талант художника незрівнянно проявився у створенні ним різноманітних панно, в оздобленні інтер’єрів будинків культури, шкіл, палаців одружень та інших суспільних закладів.

Майстром створені іконостаси в Іллінській церкві села Суботів Чигиринського району, а також у Стеблеві, Пастирському, в м. Біла Церква та в інших селах і містах України.
Іван Фізер є учасником близько 100 всеукраїнських та міжнародних