На сесії Золотоніської районної ради депутати розглядали питання щодо доріг, охорони правопорядку, розподілу бюджетних коштів тощо

25 червня 2018, 21:22
На сесії Золотоніської районної ради депутати розглядали питання щодо доріг, охорони правопорядку, розподілу бюджетних коштів тощоХХ сесія Золотоніської районної ради сьомого скликання мала шанси стати найбільш тривалою за всю каденцію. З тридцяти шести питань порядку денного розгляд перших трьох тривав майже дві години.

Мова йшла про актуальні для жителів району проблеми: проведення ремонтних робіт на дорогах місцевого значення загального користування; діяльність правоохоронних органів та стан справ у газо- і електропостачанні та нарахуванні плати за фактично спожиті енергоносії.

Спочатку начальник відділу економічного розвитку і торгівлі Золотоніської РДА Анна Латиш доповіла про стан робіт з ремонту доріг за кошти місцевого та державного бюджетів та проблеми, що перешкоджають вирішенню проблеми.

У 2018 році проходить реформування системи управління дорожнім господарством. Всі дороги місцевого значення загального користування передано облдержадміністраціям і це мало б спростити процедуру прийняття рішень і прискорити процес ремонту, але цього не відбувається. Золотоніська РДА ще у січні передала свої пропозиції щодо ремонту, складено дефектні акти, погоджено обґрунтування пропозицій і проекти ремонтних робіт, але самі роботи й досі не розпочалися.

На сесії Золотоніської районної ради депутати розглядали питання щодо доріг, охорони правопорядку, розподілу бюджетних коштів тощоЯк зазначила доповідач, цього року буде виконано поточний ремонт тринадцяти доріг за кошти районного і 11-ти – за рахунок державного бюджетів. Загалом, з державного бюджету на ці потреби виділено 40, а з місцевого – 13 млн. грн.

На час проведення сесії процедура тендерів на ремонт доріг місцевого значення за кошти Держбюджету проведена лише по восьми дорогах і лише по трьох з них підписано договори з підрядниками, що виграли тендер – «Бахмачбудсервіс» та Черкаси-Автодор.

Про дороги, поточний ремонт яких фінансуватиметься з районного та сільських бюджетів, було повідомлено, що процедура тендерів на виконання робіт затяглася через невизначеність із суб’єктом їх оголошення.

Голова РДА Олександр Лісовий з цього приводу повідомив присутнім, що напередодні сесії голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко гарантував сприяння в скороченні і спрощенні процедури для району таким чином, щоб роботи розпочалися вже на початку липня.

Із поясненнями стану справ перед присутніми виступив також заступник начальника департаменту інфраструктури Черкаської ОДА Ігор Демиденко.

Проблему із затримкою початку робіт та іншими проблемами він пояснив тим, що Черкаська область разом із Хмельниччиною пішли по шляху створення власних держпідприємств – Служб місцевих автомобільних доріг, як це передбачено чинним законодавством. Процедура створення такого підприємства і затвердження його керівника є довготривалою, але цей етап вже пройдено і нині задача – максимально сконцентруватися на виконанні робіт та співпраці з контролю за їх якістю.

В ході розгляду цього питання порядку денного обговорено також питання ремонту державних автошляхів. Голова райдержадміністрації Олександр Лісовий ще раз підкреслив, що на сьогодні рівень співпраці з керівництвом облдержадміністрації і новоствореним комунальним підприємством дозволяє сподіватися, що весь запланований обсяг робіт у 2018 році вдасться виконати.

Довготривалим було також обговорення стану роботи правоохоронних органів. Найбільше запитань і аргументованих дорікань було щодо роботи слідчих органів, незаконної діяльності на території району пунктів прийомки металобрухту, «точок» з продажу пального та залів ігрових автоматів. На жаль, крім скарг на неукомплектованість відділення штатами та переобтяженість працівників роботою, депутати від керівника поліції не почули.

Під час обговорення третього питання – стану справ у з газо- і електропостачанні, – ініціативна група, яку представляла депутат Л.Литвиненко, виступила з пропозицією створення тимчасової комісії для вивчення звернень і скарг громадян, що стосуються роботи цих підприємств, з метою вивчення ситуації та усунення недоліків.

Далі депутати заслухали звіт постійної комісії районної ради з питань освіти, молодіжної політики, культури і туризму, фізичної культури і спорту про роботу комісії, а потім схвалили низку нових програм: безоплатної правової допомоги населенню та підтримки української мови; внесли зміни до діючих – надання одноразової матеріальної допомоги контрактникам; розвитку футболу; розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг в Золотоніському районі.

Серед наступних питань, депутати прийняли рішення, що стосувалися розподілу бюджетних коштів. На цій сесії їх розподілено на потреби в медичній, освітній, культурній сферах, розвиток спорту, в загальному понад 5 млн. грн.

Зокрема, кошти будуть спрямовані на проведення ремонтних робіт та оплату праці в сфері охорони здоров’я, для оплати праці вихователям дошкільних груп, яких держава не включає у розрахунки на утримання закладів освіти; на ремонти закладів і придбання, передбачені програмою «Нової української школи»; на завершення ремонту районного будинку культури, облаштування районного стадіону «Колос», проведення оплачуваних громадських робіт; на проведення капітального ремонту пологового відділення ЦРЛ.

В ході подальшої роботи депутати затвердили матеріали технічної документації з нормативної грошової оцінки 16-ти земельних ділянок в адмінмежах 9-ти сільрад, нову редакцію Статуту та структуру Територіального центру соціального обслуговування населення.

На виконання вимог і умов медичної реформи ухвалено рішення про перетворення ,,Золотоніського районного центру первинної медико-санітарної допомоги” з комунального закладу в комунальне некомерційне підприємство та вирішено кілька питань щодо майна районної комунальної власності.

Насамкінець одноголосно прийняли звернення до Верховної Ради України щодо ухвалення Антиолігархічного пакету законів та підтримали депутатський запит Олени Олейнікової до Лівобережного міжрайонного управління водного господарства щодо ситуації з регулюванням води річки Супой.

Після розгляду питань порядку денного, засідання сесії завершили традиційно – виконанням державного Гімну України.