«Процес заради процесу – це дискримінація змін». Члени регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування обговорили нагальні питання реалізації повноважень на місцях

27 червня 2018, 20:58
«Черкаський край», №26, 27 червня 2018 року

22 червня 2018 року у м. Сміла пройшло засідання членів регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад». У нараді взяли участь голова обласної ради, віце-президент Української асоціації районних та обласних рад Олександр Вельбівець і голови 18 районних рад.

У ході засідання присутні обговорили питання здійснення секторальних реформ і всіх питань, що виникають у ході їх реалізації. Зокрема, реформування медичної та освітянської галузей; проблеми розподілу повноважень між виконавчою та самоврядною гілками влади; питання співфінансування об´єднаними територіальними громадами, що утворились у межах районів, закладів спільної комунальної власності, які перебувають в управлінні районних рад; шляхів підвищення ефективності освоєння коштів дорожнього фонду тощо.
Усвідомлюючи свою безпосередню відповідальність перед виборцями керівники районів наголосили на тому, що з питань соціально-економічного розвитку територій часто виникають проблеми комунікації з органами виконавчої влади. За словами голів районів, реформування таких потужних і, одночасно, важливих щодо якості надання послуг галузей як медицина і освіта часто перекладається на плечі органів місцевого самоврядування, а без належного фінансового забезпечення з державного бюджету – це імітація реформ.
Більше того, виникають проблеми у взаємовідносинах із об´єднаними територіальними громадами, зокрема з питань фінансування послуг згаданих галузей, адже не усі новоутворені громади спроможні самостійно забезпечити жителів різними соціальними послугами.
Висловлювались нарікання щодо розподілу коштів дорожнього фонду облдержадміністрацією без погодження на місцях.
Та найбільше лідерів районів як і голову обласної ради турбують питання налагодження конструктивної співпраці із органами виконавчої влади, адже недоліки у комунікації, незалежно від причин їх виникнення, призводять лише до погіршення рівня життя населення та втрати престижу і довіри до органів місцевого самоврядування.
– Я глибокий прихильник процесів реформування, якщо вони проводяться прагматично. Процес заради процесу – це дискредитація змін… Саме тому пропоную озвучити нашу позицію з приводу співпраці з органами виконавчої влади і написати публічне звернення про налагодження конструктивного діалогу в частині проведення секторальних реформ у межах Черкаської області Я готовий його озвучити на сесії обласної ради як документ, який ми напрацюємо сьогодні, спрямований на налагодження співпраці і діалогу, – наголосив Олександр Вельбівець.
За результатами обговорення проблемних питань напрацьовано текст звернення членів регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування до голови Черкаської облдержадміністрації, який буде озвучено під час пленарного засідання сесії обласної ради.