Депутати облради вдруге висловили недовіру керівнику Держгеокадастру и вимагають її звільнення

04 липня 2018, 19:15
Сергій Осавуленко, «Акцент», №27, 4 липня 2018 року

У середу, 27 червня, обласна рада вдруге за останні три місяці ухвалила звернення до Кабміну, Верховної Ради, Генеральної прокуратури та Держгеокадастру з вимогою звільнити очільницю Черкаського відділення Держгеокадастру Ольгу Залогу.

Рішення ухвалили під тиском ветеранів АТО, які на початку сесії зайняли всі вільні місця у сесійній залі. Ще минулого тижня вони оголосили безстрокову акцію протесту проти дій Залоги. Учорашні солдати вимагали її негайного звільнення.
Перед початком сесії хлопці в камуфляжі сидять на площі перед центральним входом.
Ми склали вимоги із шести пунктів, – каже представник АТОвців Ірина Ванникова. – Вимагаємо створити комісію, яка могла би чесно й незаангажовано перевірити діяльність пані Залоги. І відправити її у відставку.
Хлопці, що повернулися з війни, досі не можуть отримати землю в Черкаській області. В одному лише Чорнобаївському районі таких понад півтори сотні. Є випадки, коли солдатам доводиться чекати на обіцяну державою землю по три і більше років.
Усюди в Україні твориться беззаконня, але на Черкащині ситуація набрала загрозливих масштабів, – заявила Ірина Ванникова на імпровізованому мітингу. – Воїни АТО, прості фермери роками чекають на землю. У Черкаській області має місце таке ганебне явище, як закриті аукціони. Термін і дату їх проведення чиновники не розголошують. Лише згодом можна дізнатися прізвище переможця. Влада не звертає увагу на кричущі факти корупції в черкаському Держгеокадастрі. Депутати обласної ради ухвалювали звернення щодо звільнення Ольги Залоги із займаної посади. Однак вона й надалі очолює установу.
Хлопці організованою колоною йдуть до зали засідань. Дорогою проходять крізь металошукач.
У залі засідань обласної ради – повно людей. Ірина Ванникова зачитує звернення.
– У Держгеокадастрі бідка¬ються, що немає вільних зе¬мельних ділянок. Неправда. Української землі вистачає, чорнозему достатньо, але його віддають у нечесні руки. Фермери й воїни АТО стають заручниками непрозорих і мутних схем Держгеокадастру на чолі із Залогою. Несправедливість вивела цих людей на вулицю.
Просить розглянути своє звернення першим. Її підтримує депутат Олександр Коваленко.
– У Катеринопільському районі селі Лисича Балка влада чекала на результати аукціону. Мріяла про те, що за землю плататимуть хоча би 12,5% від її вартості. Однак Залога провела закритий аукціон і віддала землю за плату у 8,5% агрохолдингу «Кернел». Таких цін уже просто не існує. У результаті сільська рада втратить понад 50 тисяч гривень щомісяця й понад 600 тисяч гривень у рік.
А ці кошти могли би піти на потреби громади.
Голова обласної ради Олександр Вельбівець розповів про результати розгляду першого звернення з вимогою відставки Залоги, яке було ухвалене ще 18 березня.
– Фактично нам поприходили відписки. Ніхто й пальцем не поворушив. Генеральна прокуратура переслала звернення на обласну, обласна – на поліцію. Держгеокадастр написав три сторінки відповіді, але нічого – по суті.
Зрештою, 52 голосами обласна рада повторно звернулася до Кабміну, Верховної Ради, Генпрокуратури й Держгеокадастру з вимогою звільнити скандальну черкаську очільницю.