Сесія Черкаської облради: протестували всі, хто тільки міг

04 липня 2018, 19:15
Максим Степанов, «Вечірні Черкаси», №27, 4 липня 2018 року

Засідання сесії Черкаської обласної ради відбулося 27 червня при великому скупченні народу: під трибуну протестувати прийшли, здається, всі, хто тільки міг, – від ветеранів війни на сході України до людей із інвалідністю по зору.

Національний корпус разом зі «Свободою» вимагали відновлення пільг уразливим категоріям населення та скасування переведення їх у грошову форму. До націоналістів приєдналися також представники численних пільгових категорій – АТОвці, ветерани війни в Афганістані, чорнобильці, люди з інвалідністю. Зокрема, помітною була численна делегація представників УТОСу – товариства незрячих. Пільговики вимагали принаймні відтермінувати монетизацію пільг до завершення війни на сході.
Нагадаємо, Кабінет Міністрів на засіданні 14 березня ухвалив рішення про монетизацію пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських і міжміських маршрутах. Фінансуватимуть витрати на це за рахунок місцевих бюджетів. Розмір щомісячної виплати грошей упродовж двох місяців із дня набуття чинності постанови мають затвердити обласні адміністрації та Київська міська державна адміністрація. Оскільки в нашій області діє єдине комунальне транспортне підприємство – КП «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради, вартість проїзду у якому 2 грн, то розмір щомісячної готівкової виплати пільг, відповідно до формули, становить: 2 грн х 30 поїздок = 60 грн. Пільговики вважають таку суму знущанням.
Окрім того, націоналісти домагалися прийняття обласною радою звернення до Верховної Ради з вимогою схвалити пакет антиолігархічних законів.
Група АТОвців разом із фермерами наполягала на ухваленні чергової відозви з вимогою звільнити керівника обласного Держгеокадастру Ольгу Залогу, котру звинувачують у порушенні земельного законодавства і непрозорості у виділенні землі учасникам АТО.
А ще на сесію завітали представники громад Золотоніського району – вони протестували проти можливого об\'єднання 35 сіл Золотоніщини в єдину об\'єднану територіальну громаду з центром у Золотоноші. Цей проект, підтриманий Мінрегіоном, на думку протестувальників, вигідний лише районному центрові.
Нарешті, було зачитано звернення голів районних рад Черкащини до голови облдержадміністрації, в якій вони нарікають на те, що після утворення об\'єднаних територіальних громад районні бюджети значно скоротилися, а джерела фінансування районної інфраструктури (закладів охорони здоров\'я, освіти, культури тощо) залишаються не визначеними.
Крім «зовнішніх» протестувальників, з трибуни сесії прозвучали й численні виступи обурених депутатів. Так, Валентина Коваленко нарікала на кадрову політику ректора ЧНУ Олександра Черевка, а Олег Баштан – на «несправедливі закиди» своїх опонентів у тому, що він, мовляв, під час інциденту в парку Христинівки побив подружню пару.
Як результат, робота представницького органу нагадувала своєрідний дискусійний клуб. Десятки протестувальників зібралися в залі засідань обласної ради, блокувавши трибуну й наполягаючи на схваленні «своїх» звернень.
Голові обласної ради Олександру Вельбівцю довелося демонструвати чудеса дипломатичності, щоб запобігти повному блокуванню роботи сесії. Тож, незважаючи на велику кількість учасників акцій протесту і їхній бойовий запал, сесія проходила відповідно до регламенту. Усі охочі змогли виступити. Доволі дружним було й голосування депутатів: вони схвалили звернення щодо звільнення Ольги Залоги, щодо скасування монетизації пільг, а також ухвалили звернення до парламенту щодо «Антиолігархічного пакету докорінних перетворень».
На розгляд господарських питань того дня в депутатів залишилося зовсім мало часу. Отже, в роботі пленарного засідання оголошено перерву до 4 липня...