Триває робота щодо перспектив об’єднання територіальних громад

23 липня 2018, 18:34
Триває робота щодо перспектив об’єднання територіальних громадПерший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко взяв участь у засіданнях експертної групи з доопрацювання перспективного плану об’єднання територіальних громад області, що проведено минулого тижня.

У засіданнях, що проходили під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ярослава Березаня, взяли також активну участь представники з місць – голови райдержадміністрацій і районних рад, депутати місцевих та обласної рад цих виборчих округів, сільські голови і голови центрів перспективних громад, активісти, всі зацікавлені громадяни. Засідання проходили у жвавому обговоренні, під час якого аналізуються всі сторони майбутнього об’єднання, готуються відповідні висновки та рекомендації.

В такому форматі, з детальним обґрунтуванням критеріїв, рекомендацій Мінрегіонбуду, врахуванням висновків експертної групи облдержадміністрації було доопрацьовано перспективи об’єднання громад у Лисянському, Городищенському та Звенигородському районах.

Триває робота щодо перспектив об’єднання територіальних громадНа минулому тижні ґрунтовно обговорено об’єднавчі перспективи Кам’янського, Драбівського, Шполянського та Чигиринського районів.

Як відомо, у Шполянському та Кам’янському районах уже діють по дві об’єднані територіальні громади. На Шполянщині – Матусівська та Шполянська, а на Кам’янщині – Кам’янська та Михайлівська ОТГ. Є ініціативи щодо створення Лебедівської ОТГ у Кам’янському районі.

Інша ситуація у Чигиринському та Драбівському районах. На сьогодні тут не утворено жодної громади.

Триває робота щодо перспектив об’єднання територіальних громадПроте нині на Чигиринщині є активність з утворення Медведівської ОТГ. Щодо Драбівського району є ініціатива об’єднання населених пунктів, що входять до Михайлівської та Бойківщинської сільських рад з центром у Михайлівці, однак на сьогодні у цьому форматі, за попередніми економічними розрахунками, така ОТГ є фінансово неспроможною.

– Перспективний план, який ми зараз доопрацьовуємо в області, це не директива для районів, як їм слід об’єднуватися, – наголосив голова експертної комісії Ярослав Березань. – Насамперед, ми розглядаємо ініціативи з місць, зважаємо на волевиявлення людей, що живуть в селах, у якому форматі вони хочуть об’єднатися. Наше ж завдання – проаналізувати, чи буде запропонований людьми формат об’єднання спроможним у перспективі, надати відповідні рекомендації і висновки.

Робота щодо перспектив об’єднання територіальних громад триває.