У влади різне бачення щодо стану реформ в області

24 жовтня 2018, 14:59
Назарій Вівчарик, «Вечірні Черкаси», №43, 24 жовтня 2018 року

Голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець критикує дії влади щодо створення ОТГ в області. На нещодавній сесії облради він жорстко пройшовся по реформі децентралізації, яку голова ОДА Юрій Ткаченко хвалить. Суперечки розпочалися через чергову спробу ухвалення на сесії перспективного плану громад. До слова, цей план так і не ухвалили. Вже втретє...

Після ухвалення наступного питання порядку денного щодо внесення змін до програми розвитку рибного господарства водойм Черкащини Вельбівець закрив засідання. Перспективний план не розглядали, бо його не вивчила профільна комісія. Хоча частина депутатів наполягали на розгляді питання.
Але може це низька профпридатність тих, хто готував матеріали? – заявив Вельбівець.
Голова облради додав, що нічого подібного з об\'єднанням територій в області не робиться.
Відбувається укрупнення територій, створення земельних вотчин для своїх друзів. Сьогодні грають на людських емоціях, нібито область «впєрєді планети всєй» і ми маємо найбільше створених ОТГ. Але чи маємо ми управлінські утворення, що готові якісно виконувати функції? Я теж хочу голосувати за те, чого хочуть люди, а не за те, що нам пропонують підсунути! - заявив Вельбівець.
Голова облради сказав, що без узгодження плану формування територій регламентською комісією, не можна ставити питання на голосування, але він поставить, якщо наполягатимуть депутати.
Проте потім питання може бути оскаржене в суді, – сказав Вельбівець.
Депутат Олександр Северин на сесії заявив, що не можна так просто заганяти людей до об\'єднання.
Я як депутата від Маньківського району кажу, що не всі села хочуть до ОТГ приєднуватися! Хто робить той план? Для чого будоражити людей? Що це за ОТГ, якщо вони неспроможні? Я проти прийняття перспективного плану! – сказав депутат.
Стільки, скільки говорили про перспективний план формування спроможних громад, зміни до якого останні дві сесії не були погоджені, свідчить про те, що всі, хто хотів, подали вже зміни.
Про це сказав на сесії облради заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань, реагуючи на закиди, що в перспективному плані не враховані пропозиції змін від деяких громад.
Якщо людина хоче в туалет, то вона йде до туалету, а не чекає, коли станеться непоправне, – зробив порівняння Ярослав Березань.
На сьогодні в Черкаській області створено 26 ОТГ і більшість показали результат, бо там команди, керівники. Про це сказав на сесії облради голова ОДА Юрій Ткаченко.
Ткаченко заперечив, що реформа неефективна.
– Люди розпоряджаються ресурсом, мають повноваження! Хіба це не важливо? Я вважаю, це головне! Ще у 27 об\'єднаних територіальних громад призначені перші вибори. Буде 53 громади, а це 26% населення області! І Черкащина сьогодні перша, де землі сільгосппризначення перейшли в руки самих громад, – сказав Юрій Ткаченко. – Тобто люди самі приймають рішення.
Передовсім зміни до перспективного плану потребують громади, де призначені вибори. Коли зміни будуть, то люди зможуть скористатися міжбюджетними можливостями.
Перспективний план не може задовольнити всіх. Це треба прийняти як факт. І зміни будуть вноситися до нього. І ми врахували при розробці плану формати вже створених громад. Були створені робочі групи, є відповідні висновки. Доки процес є добровільний, на першому місці буде бажання людей. Понад 100 млн грн уже надійшло до громад, які вже працюють. Хіба це не можливості для розвитку громад? А на 2019 рік кошти мають отримати новостворені громади! – запевнив Ткаченко.
Він наголосив, що перспективний план не обмежує, а розширює можливості людей.
Створення ЦНАПІв, ремонт доріг, покращення медичних послуг, соціальної сфери, – запевнив Ткаченко.