Відкрито пам’ятник першому Митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю Липківському

18 січня 2019, 17:36
Відкрито пам’ятник першому Митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю ЛипківськомуСьогодні у рамках робочої поїздки до Черкаської області Президент України Петро Порошенко взяв участь у відкритті пам’ятника першому Митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю Липківському.

Також у заході взяли участь Віце-прем\'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, голова облдержадміністрації Олександр Вельбівець, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, заступник голови облдержадміністрації Костянтин Омаргалієв.

Звертаючись до громадськості, що була присутня на заході, Глава держави нагадав, що Василь Липківський був не просто Митрополитом, а справжнім патріотом України, якого сучасник назвав «апостолом українського релігійно-національного відродження».Відкрито пам’ятник першому Митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю Липківському

– Отець Василь Липківський боровся навіть у найважчій ситуації. Він з однодумцями 14 жовтня 1921 року у Святій Софії Київській скликав перший Всеукраїнський Церковний Собор, який підтвердив постанову Всеукраїнської православної церковної ради про автокефалію. Делегати Собору обрали Василя Липківського Митрополитом Київським і всієї України, першим главою Української Автокефальної Православної Церкви», – сказав він, зазначивши, що за це Митрополит поплатився життям.Відкрито пам’ятник першому Митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю Липківському

«Москва не пробачила Митрополиту Василеві його зусиль, його державницької, проукраїнської позиції, його богослужіння українською мовою і сімдесятитрьохрічного Владику 27 листопада 1937 року було розстріляно і поховано в безіменній могилі», – додав Глава держави.

За словами Президента України, сучасникам нарешті вдалося реалізувати велику мрію, мету Василя Липківського. «Пам’ять про нього і про його велику справу точно жила. І тепер його мрія – мрія великого патріота і великого церковного лідера втілилася в життя, збулася. Цього року в день Різдва Христового Божественна Літургія визнаної світом автокефальної Православної Церкви України вперше відбулася у стінах Святої Софії Київської, під покровом Богородиці Оранти – Нерушимої Стіни. І Вперше її Предстоятель Блаженнійший Епіфаній співслужив з Вселенським Патріархом Варфоломеєм і отримав з рук Його Всесвятості Томос як знак визнання канонічності і самостійності нашої Української Церкви», – наголосив Президент України.Відкрито пам’ятник першому Митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю Липківському

«Справедливість по відношенню до Митрополита відновлено, а автокефальна помісна українська Православна Церква постала як рівна серед рівних інших православних церков світу. П’ятнадцять зірочок помісних церков, а найяскравіша зірка, найважливіша для нас українців, сьогодні серед цього сузір’я», – зауважив Глава держави.

На завершення Митрополит Київський і всієї України Епіфаній освятив пам’ятник Василю Липківському та провів подячний молебень з нагоди отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України.