9 лютого – Міжнародний день стоматолога. Головний лікар про робочі будні обласної стоматологічної поліклініки

08 лютого 2019, 13:18
9 лютого – Міжнародний день стоматолога. Головний лікар про робочі будні обласної стоматологічної поліклінікиЗа останні 25 років стоматологічна допомога в Україні досягла значного прогресу в плані запровадження ринкових засад, застосування новітніх технологій діагностики та лікування стоматологічних захворювань, зубного протезування. На жаль, значно послабилася увага до розвитку масової доступної стоматології, суттєво зменшилась профілактична складова, особливо серед дитячого населення. Як наслідок, – стоматологічна захворюваність в Україні одна з найвищих у Європі. Тому до здоров\'я зубів повинна бути особлива увага, переконаний головний лікар комунального закладу «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка» Черкаської обласної ради, Заслужений лікар України Іван Коваленко.

Напередодні свята він розповів про роботу комунального закладу, перелік послуг та успіхи її співробітників у галузі надання стоматологічних послуг населенню області. За словами Івана Олексійовича, щоб стоматологічні послуги залишалися доступними для всіх верств населення, необхідно, щоб діяла й первинна стоматологічна допомога.

– Сьогодні ж усіх лікарів стоматологічного профілю віднесено до вторинного рівня медичної допомоги, хоча майже 70 % із них продовжують виконувати функції сімейного лікаря-стоматолога, лікаря-стоматолога загальної практики, проводять профілактичні заходи, що надзвичайно важливо, І тільки 30 % – це лікарі вузької спеціалізації. Ми ж на законодавчому рівні, по суті, скасували первинну ланку. Відтак почалася масова ліквідація стоматологічних кабінетів та скорочення стоматологічних посад. Особливо – в сільській місцевості, – зазначає головний лікар й додає, що нерідко при прийнятті бюджетів на новий рік кошти на утримання стоматологічних закладів, лікарів просто не закладаються.

Тому люди просто залишаються без належної стоматологічної допомоги. Особливу турботу викликає збільшення хворих серед дитячого населення у селах, де за кількістю жителів не передбачена посада стоматолога.

9 лютого – Міжнародний день стоматолога. Головний лікар про робочі будні обласної стоматологічної поліклінікиУ зв\'язку з таким становищем та з метою покращення первинної лікувально-профілактичної стоматологічної допомоги жителям села, пошуків і впровадження нових форм і методів організації роботи та наближення даної допомоги до жителів віддалених і малих сіл, у 2004 році при Черкаській обласній стоматологічній поліклініці було започатковано ефективну модель висококваліфікованої стоматологічної допомоги у віддалених селах районів області.

Для максимального і повноцінного забезпечення стоматологічною допомогою сільського населення у 2015 році розроблена і прийнята обласною радою комплексна програма профілактики стоматологічних захворювань. Цією програмою передбачена організація підвозу населення, особливо дитячого, з використанням шкільних автобусів.

«Але програма – це на певний період, – переконує Іван Коваленко. – Стоматологічна служба за відвідуваністю пацієнтами є другою після первинної ланки (сімейних лікарів і терапевтів). Єдиний вихід з цього становища – це стоматолог на первинній ланці надання медичної допомоги, у штаті сімейного лікаря. Тим більше, що об\'єднані територіальні громади, які організовуються, можуть закупити обладнання для стоматологічного кабінету».

Стоматологічною службою області при наданні стоматологічної допомоги велика увага приділяється і профілактичним заходам, особливо серед дитячого населення. Так за минулий рік оглянуто 29,8 % дитячого населення, з них оздоровлено – 79,1%. Збережена мережа стоматологічних закладів, частково оновлене обладнання. У переважній більшості районів області виконується програма профілактики стоматологічних захворювань, особливо та, що стосується дітей. Для забезпечення виконання програми з місцевих бюджетів виділено понад 1 млн грн, що значно покращило оснащеність для проведення профілактичних заходів проти стоматологічних захворювань серед дітей.