Уряд схвалив нове Положення про систему професійного навчання публічних службовців

26 лютого 2019, 11:13
Уряд схвалив нове Положення про систему професійного навчання публічних службовцівЗа інформацією директора Черкаського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Сергія Демченка, Положення про систему професійного навчання публічних службовців довгоочікуване і розроблене із урахуванням пропозицій закладів системи професійного навчання щодо її подальшого розвитку.

Позитивне її досягнення – реформи і інновації, пов’язані із впровадженням європейських освітніх тенденцій, не руйнують, а вдосконалюють систему і переводять на якісно новий конкурентний рівень. При цьому, центри залишаються найефективнішим сегментом в цій системі – жоден інший провайдер освітніх послуг не зможе так ефективно виконати наші обсяги роботи, задовольнити потреби слухачів і так оперативно реагувати на зовнішні обставини, що постійно змінюються.

Серед основних напрямів, що запроваджуються з 2020 року, цікавою є накопичувальна система освітніх кредитів в процесі підвищення кваліфікації, які обліковують служби управління персоналом за шкалою ЄКТС.

Далі – ухвалена нова систематизація програм професійного навчання (загальні та спеціальні) та впроваджуються довгострокові професійні (сертифікатні) програми, які є обов’язковими для державних службовців, що вже займають посади (не рідше одного разу на три роки) та для вперше призначених на посади державної служби (протягом року з дня їх призначення).

Наступним – врегульовано питання вивчення службами управління персоналом потреб у підвищенні кваліфікації і формування державного замовлення (із урахуванням періодичності підвищення кваліфікації та результатів щорічного оцінювання).

Окрім того, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, опираючись на Положення, матимуть можливість під час складання кошторисів планувати видатки на підвищення кваліфікації своїх працівників не менше ніж 2% фонду оплати праці.

2019 рік оголошений роком професійного навчання, тому задекларовані інновації сприятимуть створенню дієвого механізму співпраці всіх суб’єктів професійного навчання відповідно до європейських стандартів забезпечення якості освіти.