п'ятниця, січня 28, 2022

Цифрову топографічну карту масштабом 1:50 000 та  базу топографічних даних на територію України створила Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру  в межах реалізації спільного проєкту з Картографічною службою Королівства Норвегія «Карти для сприяння належному управлінню землями в Україні».

- Надання доступу користувачам та використання ними Основної державної топографічної карти забезпечить єдину картографічну основу для держателів геопросторових даних на центральному та місцевому рівні, - зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

За його словами, це дозволить уникнути несумісності картографічної основи та сприятиме створенню наборів геопросторових даних та їх інтеграції в національну інфраструктуру геопросторових даних.  

У Міністерстві охорони здоров'я запевняють, що в поточному 2022 році розвиток та вдосконалення системи надання медичної допомоги методом трансплантації залишатиметься серед пріоритетних.

Так, серед планів розвитку на найближчий рік:

- Створення можливостей для подання через портал Дія або через Єдиний портал адміністративних послуг прижиттєвої згоди чи незгоди на пожертву органів для трансплантації у випадку смерті. Для цього заплановані роботи з інтеграції Дія-ЕСОЗ-ЄДІСТ спільно з Національною службою здоров’я України та Міністерством цифрової трансформації. Наразі у чинному законодавстві закріплена презумпція незгоди, тобто вважається, що всі українці (за винятком тих, хто оформив прижиттєву згоду) після смерті мозку проти вилучення органів.