субота, квітня 16, 2022

Сьогодні масштабна російська агресія в Україні створила багато екологічних ризиків, що призводить до значних збитків навколишньому природному середовищу. Як наслідок, значних втрат зазнають ліси, заповідники, національні парки, забруднюються землі, водні ресурси, повітря особливо в місцях бойових дій.

Інформація про ключові наслідки для українського довкілля від російської агресії постійно оновлюється в інформаційних дайджестах на офіційному вебсайті Міндовкілля  

Керівникам громад доведено інформацію про можливість повідомлення Міндовкілля та Держекоінспекцію про екозлочини окупанта через SaveEcoBot що в майбутньому стане доказами у судових процесах для відновлення українського довкілля.

За допомогою бота можна не лише повідомити інформацію про забруднення, а й знайти необхідні документи та бланки й дізнатися детальніше про:

Реєстр ОВД

16 квітня в Україні відзначають День довкілля, тож в області продовжується сезон весняного прибирання і черкащани активно допомагають озеленювати території. Як це відбувається і хто вже долучився читайте  далі в матеріалі.

Робота граблями чи лопатою - різновид антистресу в умовах війни

У громадах області зараз влаштовують суботники та прибирають вулиці, парки, сквери, прибережну зону. Працюють всі: як комунальники, так і звичайні громадяни. До цього процесу долучаються і внутрішньо переміщені особи, яких в області вже понад 90 тисяч. Кажуть, що краще знайти собі заняття, ніж читати новини й стресувати. 

Кіберфахівці спецслужби викрили жителя Черкащини, який поширював матеріали, де відкрито підтримував військову агресію РФ проти України та злочинні дії загарбників. Крім цього, чоловік робив репости з російських пропагандистських сайтів і поширював через соцмережі, зокрема заборонені в Україні.  Про це повідомляють в Управлінні СБУ в Черкаській області.

Депутат обласної ради Олег Куклін ініціював соціальний проєкт підтримки таких дітей, координатором виступив член Громадської ради при ЧОДА Максим Богун.

Олег Куклін очолює Черкаський державний бізнес-коледж. Відповідно саме в цьому закладі утворили Центр збору гуманітарної допомоги хворим дітям.

Протягом двох тижнів команда волонтерів залучила фінансові ресурси, придбала та закінчила комплектування гуманітарних пакунків 42 дітям, хворим на туберкульоз. Цього тижня всі родини черкащан, включаючи сім'ї, що рятувалися від війни, дітей, які лікуються у відділенні дитячого туберкульозу КНП "Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер ЧОР" отримали продовольчі набори (медикаменти, солодощі, засоби гігієни).

Тарифи на електроенергію для населення України за умови споживання до 250 кВт • год на місяць не зростатимуть і становитимуть 1,44 грн за кВт • год. Про це повідомив Президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

Як розповів Глава держави, під час наради з урядовцями були обговорені енергетичні питання.

- Продовжуємо щонайменше на наступні півроку дію тарифу на електрику в розмірі 1 гривня 44 копійки за кіловат для тих, хто споживає менш як 250 кіловат. Це 80% наших громадян, – сказав Володимир Зеленський.

Також, за його словами, на нараді розглянули підсумки нинішнього опалювального сезону.

- Сезон проведений успішно попри все. Попри всі «вангування» тарифи не зросли. Віялових відключень не було. Постачання не зривалося навіть у воєнний час. Розпочали також підготовку вже до наступного опалювального сезону. Обговорили закупівлю газу, обговорили закупівлю вугілля», – зазначив Президент.