п'ятниця, квітня 22, 2022

Жителі Черкащини цього тижня зробили чимало, аби подарувати хоча б частину свята для військових чи внутрішньо переміщених осіб, які залишилися жити в нашому регіоні. Не зосталися осторонь і керівництво та депутати обласної ради.

Так, очільник обласної ради Анатолій Підгорний разом із заступниками сформували гуманітарну допомогу для захисників та цивільних у гарячих точках та внутрішньо переміщених осіб на теренах області.

Понад 20 тонн Великодніх смаколиків, а також необхідних круп та інших продуктів ще вчора повезли з Черкащини на схід. Черговий вантаж для тих, хто щодня боронить наш спокій і дає можливість працювати й підтримувати інших, а також для мужніх українців, яким довелося витримати пекло війни.

Строк дії воєнного стану продовжується щонайменше до 25 травня. Відповідний законопроект Верховна Рада України ухвалила вчора за основу і вцілому. Його підтримали 300 народних депутатів.

Нагадуємо про обмеження, які можуть накладатись на права і свободи українців у цей період

- Може вводитись комендантська година. Буде заборонено перебувати у громадських місцях без спеціальних перепусток;

- конфісковувати майно для потреб оборони. Військова адміністрація мусить видати документ, за яким громадяни зможуть отримати компенсацію;

- може запроваджуватись трудова повинність для осіб працездатного віку;

- може встановлюватись спеціальний пропускний режим, який забороняє чи обмежує в’їзд чи виїзд з населеного пункту, а також обмежуватись свобода пересування;

- можуть заборонити проведення зборів, мітингів, інших масових заходів;

- до помешкань громадян можуть розселяти військових;