понеділок, квітня 25, 2022

Попри війну, команда Черкаського обласного центру онкоурології обласного онкодиспансеру продовжує рятувати життя пацієнтів. Нещодавно фахівці провели трансплантацію нирки хворій. Відтепер їй не потрібно проходити замісну терапію методом гемодіалізу тричі на тиждень.

Про це повідомив завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Роман Морару-Бурлеску. 
 
На разі в центрі триває підготовка до здійснення наступних трансплантацій. Нагадуємо, що пацієнти можуть перебувати на підтримувальному діалізі й паралельно перебувати в листі очікування на трансплантацію.

Не завжди є можливість отримати орган від родинного донора. У цьому випадку реципієнту можуть віддати нирку від людини, якій діагностували смерть мозку.

Попри воєнний стан, планові обсяги у межах програми «Зелена країна» виконали всі лісогосподарські підприємства. Про це повідомив начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.

- У держлісгоспах цієї весни засадили лісу на загальній площі 733 гектари. Також доповнили торішні лісові культури на площі 1850 гектарів. Загалом висаджено понад 5 мільйонів штук сіянців. Основними лісоутворювальними породами для області є сосна звичайна та дуб звичайний, висаджували й інші породи – горіх чорний та грецький, сосну кримську, ясен, модрину, липу, клени, гледичію, ялину, черешню, грушу, березу та інші, – зазначив Олександр Дзюбенко.

Аби сіянці добре прижилися, висаджували ті, що мають закриту кореневу систему, використовували вологонакопичувачі, вносили гербіциди під час підготовки ґрунту. Загалом лісові культури створювали механізовано.

За даними Мінагрополітики, Україна наразі повністю забезпечена продовольством для внутрішніх потреб. 

Перший заступник Міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький  розповів про обсяги внутрішніх резервів продовольства  та назвав основні чинники, які впливають на здорожчання вартості харчових продуктів.

За його словами, минулий рік ми завершили рекордним показником урожаю зернових, зернобобових та олійних культур обсягом у 106 млн тонн.

Аграрії зібрали 86 млн тонн зернових та зернобобових культур та 22,6 млн тонн – олійних. У 2020 році в Україні було зібрано 83,8 млн тонн основних сільськогосподарських культур з площі 24,1 млн га. Зокрема, зернових та зернобобових культур намолочено 65,4 млн тонн з площі 15,3 млн га.

За даними Державної служби статистики України за 2021 рік індекс сільськогосподарської продукції, порівняно до відповідного періоду попереднього року склав 114,4%.