п'ятниця, травня 13, 2022

1. В чому різниця та хто отримує статус?

«Біженець» і «тимчасовий захист» містять різні правові дефініції. Головна різниця

 в тім, що статус біженця - це індивідуальне, гарантоване міжнародними конвенціями право. Тоді як право на тимчасовий захист є колективним, не передбачає звернення з індивідуальними заявами і проходження адміністративної процедури її розгляду. Регулюють поняття «тимчасовий статус» та «біженець» ще й різні міжнародні документи.

В Україні з початку повномасштабної війни народилося вже 36,5 тисяч малюків за даними Міністерства юстиції. У цей час батькам потрібна особлива підтримка та увага. Куди звертатися, які послуги потрібні для новонародженого, як їх оформити та отримати допомогу від держави, підкаже Гід з державних послуг:

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами – https://cutt.ly/PHtYWV8

Застосунок ЕкоЗагроза - це офіційний вебресурс, який розробило Міндовкілля. Тепер кожен зможе дізнатись достовірну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші довкіллєві дані. 

- Багатьом із нас знайома ситуація, коли після новин про авіаудари по нафтобазах або підрив цистерн з хімікатами, починаєш швидко шукати інформацію про екологічну небезпеку поряд. В умовах активних бойових дій на території України та інформаційної війни, ми розуміємо, що українцям важливо мати у смартфоні єдине офіційне джерело перевіреної інформації. Тому ми створили вебресурс і мобільний додаток Міндовкілля - ЕкоЗагроза, - зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Українці також можуть повідомляти про факти екологічних злочинів проти довкілля, свідками яких вони стали.

Зараз на КНП працюють 28 медиків, які були змушені виїхати з регіонів, де йшли або тривають бойові дії. В обласній лікарні нових працівників беруть на вільні ставки, розповів Суспільному головний лікар закладу Віталій Шило.

- До початку повномасштабної війни ми планували зменшити кількість ліжок, відповідно, і ставок. Але з початку війни переглянули це рішення і залишили все, як було. На вільні ставки беремо медичних працівників", – пояснив він.

Анестезіолог із Маріуполя Володимир Моздалевський розповів: із початку війни він рятував поранених. Але заклад, де пропрацював 20 років, розбомбили росіяни.