середа, травня 25, 2022

Пів тисячі людей, які приїхали на Черкащину з областей, де тривають бойові дії, пролікували в Черкаському онкодиспансері з початку повномасштабної війни. Це в чотири рази більше, ніж в довоєнний період, розповів Суспільному завідувач організаційно-методичного відділу закладу Ігор Гайдай. Нині, за словами завідувача, лікарня переповнена.

Десять пацієнтів нині отримують курс хімієтерапії в палаті денного стаціонару. Серед них — жителька Первомайська, Миколаївської області Валентина Суліма. 2021 року їй діагностували онкозахворювання, оперували в Черкасах, де живе донька. З початку повномасштабної війни жінка продовжила лікування в цьому онкодиспансері.

- Мене це влаштовує. Я сьогодні зроблю хімію і сьогодні можу поїхати додому. Я тут лікувалася і на голові робила операцію 2021 року, то мені сподобався персонал, - розповіла жінка.

Обов'язкове використання електронного підпису на захищеному носії в Україні відтермінували на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців із дня його припинення. Сьогодні Уряд ухвалив зміни у відповідну постанову.

У 2020 році використання електронного підпису в окремих випадках, коли вимагається кваліфікований, було впроваджено в межах експериментального проекту. А обов'язкове використання е-підпису на захищених носіях планувалося запустити з 31 березня цього року.

Експериментальний проект успішно себе зарекомендував. Лише минулого року  користувачі отримали 17 млн е-підписів, якими скористалися понад 8 млрд разів.

Керівництво Мінагрополітики спільно з представниками банківських установ провели спільну нараду щодо ситуації з кредитним фінансуванням с/г товаровиробників.

Як повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, Уряд ухвалив рішення про додаткове виділення портфельних гарантій чотирьом державним банкам на 3 млрд 390 млн грн. Таким чином, 31 травня буде завершено кредитування посівної кампанії в рамках програми «Доступні кредити 5–7–9» та підбито підсумки щодо її ефективності. Загалом за три місяці понад 10 тисяч аграріїв отримали фінансування більш ніж на 30 млрд грн.

Артисти балетної групи Черкаського академічного заслуженого українського народного хору обласної філармонії візьмуть участь у танцювальному фестивалі «La Borgata che Danza» в Італії. Черкащани презентують там мистецтво українського народного танцю.