четвер, червня 22, 2023

Протидію та профілактику ВІЛ/СНІДу й туберкульозу обговорювали в Черкасах під час координаційної ради. Участь у засіданні взяв і перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко. Також були присутні спеціалісти ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я, які наразі перебувають в області з чотириденним моніторинговим візитом.

Директор КНП "Черкаський обласний спеціалізований медичний центр Черкаської обласної ради" Ірина Білоус наголосила на важливості вчасного тестування на ВІЛ-інфекцію, адже це захворювання можна виявити тільки таким способом. До того ж за дослідженнями Центру, в останні кілька років на Черкащині, як і в Україні загалом, збільшилася кількість виявлених випадків. 

Українці, які змушені були покинути свої домівки внаслідок війни, можуть отримати соціальні послуги через цифрові сервіси. Зокрема:

- отримати статус ВПО та подати заяву на виплату грошової допомоги на проживання можна у застосунку та на порталі Дія.

За допомогою цих сервісів також можливо онлайн змінити адресу фактичного проживання ВПО або скасувати статус ВПО

Детальніше з відповідями на найбільш поширені питання щодо ВПО можна ознайомитись на сайті Мінсоцполітики за посиланням.

- українці, які набули пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно, за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

У Черкасах 20 червня стартував безоплатний молодіжний табір для місцевої молоді та переселенців. Перша зміна триватиме 6 днів із 20 по 27 червня із перервою на вихідні. Деталі розповідають журналісти Суспільного.