середа, вересня 6, 2023

На виставці будуть представлені стенди із цифровими копіями експонатів, що репрезентують грецьку культуру південного Сходу України. Відвідати її можна з 7 по 21 вересня.

Ідея організації цієї виставки належить Маріупольському краєзнавчому музею та Департаменту громадсько-культурного розвитку Маріупольської міської ради. У Черкасах її вдалося організувати завдяки Центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь» (Черкаси) та гостинності Черкаського обласного краєзнавчого музею.

До слова, історія міста Маріуполь тісно пов'язана з греками, які століття тому поселилися у приазовському краї та сформували унікальну і самобутню культуру, багато елементів якої збереглися в сучасному житті міста та регіону. Значна частина багатовікової історико-культурної спадщини греків Приазов'я збиралася і зберігалася у фондах та експозиції Маріупольського краєзнавчого музею доти, доки на нашу землю не вторглися російські окупанти.

Перейменування міста Ватутіне Звенигородського району Черкаської області на місто Багачеве підтримав на своєму засіданні Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ.

Окрім цього, розглянуто подання Вінницької та Сумської обласних рад щодо перейменування таких населених пунктів:
- села Красне Тульчинського району Вінницької області на село Щасливе;
- села Московське Роменського району Сумської області на село Мирне;
- села Червоногірка Роменського району Сумської області на село Масонів;
- села Червона Долина Роменського району Сумської області на село Долина;
- села Москалівщина Сумського району Сумської області на село Журавлине.

Кабінет Міністрів України схвалив Порядок розроблення, погодження та затвердження місцевих планів управління відходами.

Такі плани є третім з чотирьох рівнів планування в Україні, передбачених започаткованою реформою. Вони складатимуться замість Схем санітарного очищення, які розроблялися населеними пунктами ще з радянських часів.

- Робота над якісно новим стратегічним плануванням управління відходами в Україні триває. Все для того, аби сформувати цілісну картину - що робити з “віковічними” відходами і як не накопичити ще більше. Для цього, спираючись на досвід ЄС та враховуючи власні реалії, Україна формує Національний план. На його основі будуть побудовані регіональні та далі місцеві плани. На основі останніх - плани кожного підприємства та установи в країні. Таким чином зможемо вибудувати “мережу” конкретних дій, де кожен знає, що повинен робити та як досягати спільного результату, - прокоментував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.