Валентина Коваленко: «Допомога політрепресованим громадянам – це не разова акція влади. Це – наше зобов’язання перед людьми, які зберегли для нас Україну»

24 березня 2015, 14:01
Валентина Коваленко: «Допомога політрепресованим громадянам – це не разова акція влади. Це – наше зобов’язання перед людьми, які зберегли для нас Україну»24 березня 2015 року, в Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв, голова обласної ради Валентина Коваленко зустрілась із головою обласної організації ОУН-УПА Вірою Борушевською, головою обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Миколою Кривоносом і його заступником Анатолієм Василенком.

Нагадаємо, що минулого року вперше на Черкащині почали приділяти увагу такій категорії, як політ репресовані, а їх в області проживає близько ста осіб. Обласною радою були внесені зміни до обласної комплексної програми «Турбота», і з бюджету були виділені кошти у сумі 282,6 тис. грн. на виплату щомісячної фінансової допомоги політв’язням і репресованим. 43 особи з числа політрепресованих отримали одноразову грошову допомогу у сумі 1 тис. грн. з фонду голови обласної ради. Допомогла обласна рада Черкаському обласному товариству політичних в’язнів й репресованих коштами на оплату комунальних послуг в орендованому приміщенні у сумі 18,5 тис. грн.

Зроблений вагомий крок щодо оздоровлення політичних в’язнів і репресованих. Зокрема, згідно з розпорядженням голови обласної ради, були внесені зміни до Статуту КЗ «Черкаський обласний госпіталь для інвалідів війни Черкаської обласної ради», де тепер можуть лікуватися і представники цієї категорії населення.Валентина Коваленко: «Допомога політрепресованим громадянам – це не разова акція влади. Це – наше зобов’язання перед людьми, які зберегли для нас Україну»

За словами Валентини Коваленко, на сьогодні в обласному бюджеті не має достатньо коштів для того, аби надати таку допомогу громадянам, які постраждали від дій тоталітарного режиму минулого століття, на яку вони заслуговують, а зачасти – дуже потребують. Однак, депутатський корпус і голова обласної ради особисто відшуковують усі можливі джерела фінансування, щоб забезпечити найнеобхідніше цим людям – соціальні гарантії, лікування, реабілітацію й, чи не найголовніше для більшості з них, – увагу з боку влади, якої вони були позбавлені всі ці роки.

– В травні минулого року ми з вами вперше зустрілись за «круглим столом» та обговорили всі ті питання, що турбують усіх політрепресованих громадян, які проживають на Черкащині... Звичайно допомогти на скільки як хотілося б – не вдалося. Це – правда. Але все ж, якби складно фінансово не було, нам вдалося віднайти ресурс, щоб і в цьому році продовжити виплати щомісячної фінансової допомоги до пенсії усім цим людям, – відзначила Валентина Михайлівна.

Валентина Коваленко звернулася до керівників організацій з проханням подати персональні дані осіб з числа політичних в’язнів і репресованих, які потребують особливої допомоги чи підтримки для виділення їм одноразової грошової допомоги з особистого фонду голови обласної ради.

Валентина Коваленко: «Допомога політрепресованим громадянам – це не разова акція влади. Це – наше зобов’язання перед людьми, які зберегли для нас Україну»Під час розмови, Валентина Коваленко також поцікавилась як виконується її доручення щодо вшанування пам’яті жертв політичних репресій щодо будівництва каплички біля пам’ятного знаку «Жертвам політичних репресій» по вул. Пролетарській у м. Черкаси. За словами представників громадських організацій, на сьогодні готуються відповідні звернення щодо визначення забудовника, оформлення й відведення земельної ділянки та розробки проектно-кошторисної документації на будівництво. Начальник управління містобудування і архітектури облдержадміністрації Василь Дмитренко, який також взяв участь у зустрічі, запевнив у сприянні підготовки усіх необхідних документів з метою якнайшвидшого внесення питання фінансування будівництва.

Подякувавши Валентині Коваленко за допомогу і підтримку, представники громадських організацій політрепресованих звернулись із кількома проблемами та попросили посприяти у їх вирішенні. Зокрема, щодо включення в обласну комплексну програму «Турбота» доплат до пенсії на безстроковій основі; сприяння у здійсненні нагородження державними нагородами громадян з числа політрепресованих; підтримки національно-патріотичного виховання молоді на прикладі документальних й експозиційних матеріалів у музеях області; забезпечення штатного працівника у відділ обласного краєзнавчого музею, що займається розробкою тематики ОУН-УПА й періоду сталінських репресій та з інших питань.