Подіумна дискусія «Культурна політика в Україні: від радянської спадщини до європейського майбутнього»

20 травня 2015, 20:51
Подіумна дискусія «Культурна політика в Україні: від радянської спадщини до європейського майбутнього»20 травня 2015 року в художньому музеї обласної ради проведено подіумну дискусію «Культурна політика в Україні: від радянської спадщини до європейського майбутнього».

Організатори проекту – Коаліція молодіжних громадських організацій Черкаської області «Молода Черкащина» та Проект «Київський діалог».

У заході брали участь: Олександр Буценко – директор Українського центру культурних досліджень; Ірена Карпа – українська письменниця, співачка, журналістка, телеведуча; Тетяна Кавальчук – координатор проекту «Київський діалог» в м.Черкаси; Сергій Проскурня – художній керівник українського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка, режисер, продюсер; Олексій Власов – начальник управління культури Черкаської облдержадміністрації; Владислав Чабанюк – історик, кінорежисер, директор державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура»; Ольга Гладун – директор Черкаського обласного художнього музею.

Подіумна дискусія «Культурна політика в Україні: від радянської спадщини до європейського майбутнього»В ході дискусії були обговорені питання: «Чи справді культура є другорядною по відношенню до економіки?», «Хто має визначити стратегію культурного розвитку країни?», «Як співвідносяться культурна політика і пропаганда?» та інші.

Більшість дискутуючих зійшлися на думці, що наші громадяни, говорячи зараз про зміни в країні, насамперед мають на увазі реформи в економіці, соціальній політиці і правовій сфері, часто не розуміючи, що побудувати нове суспільство без зміни культурної парадигми неможливо. І криза та війна викликані не в останню чергу тим, що вдумливим і цілеспрямованим розвитком культури держава України не займалася впродовж усіх років своєї незалежності.

Нині час будувати європейську державу, базовану на міцній національній ідентифікації, сучасній розвинутій культурі та загальнолюдських цінностях. Проведена дискусія – важливий крок до усвідомлення нинішнього стану культурної політики як у державі в цілому, так і на Черкащині зокрема.