У районах триває обговорення перспективних планів об’єднання громад

10 червня 2015, 20:05
У районах триває обговорення перспективних планів об’єднання громад10 червня 2015 року перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова разом із депутатами обласної ради – Олександром Лошковим й Іваном Костогризом та Сергієм Буцьком й Світланою Журбою, представниками структурних підрозділів облдержадміністрації й експертами з питання проведення реформи децентралізації з Офісу реформ у Черкаській області зустрілася із депутатами різних рівнів, сільськими, селищними й міським головами, членами регіональних робочих груп з підготовки перспективних планів формування територій громад у Драбівському і Золотоніському районах та м. Золотоноша.

Метою зустрічі стало обговорення перспективного плану об’єднання громад у цих районах та необхідність почути позицію місцевих жителів, їхні пропозиції щодо здійснення реформи децентралізації.

– Ми всі з вами розуміємо, що реформа децентралізації – процес непростий, але, в той же час, зміни вкрай необхідні. Для повної реформи потрібно вносити зміни у Конституцію України, схвалити низку інших законів чи внести зміни до діючих, щоб створити повноцінне самоврядування, проте сьогодні найважливішим є все-таки створення громад, спроможних до реалізації таких амбітних та важливих для людей повноважень, як первинна медицина, освіта, культура й спорт, благоустрій і комунальні послуги, охорона порядку та соціальні послуги, містобудування та багато іншого, – зауважила Наталія Кравцова у розмові з представниками місцевої влади і громади районів та зауважила, що наразі йдеться лише про план, своєрідну дорожню карту, а не про об’єднання конкретних громад.У районах триває обговорення перспективних планів об’єднання громад

Запропонований формат об’єднання у перспективному плані навіть після схвалення обласною радою та затвердження Кабінетом Міністрів України, у разі необхідності, може бути відкоригований. Така потреба може виникнути уже в процесі добровільного об’єднання територіальних громад. Головне зрозуміти, що після реформування села не зникають, школи та садочки не закриваються, а послуги до людей будуть наближені.

«Але наголошую – без вашої згоди, без урахування ваших пропозицій ніхто насильно об’єднувати нікого не буде. Я бачу, що не можна сказати, що сільські голови проти реформи, але вона має йти за погодженням із місцевою територіальною громадою. Однак при цьому доцільно уникати чисто політичних рішень, що схвалюються на рівні емоцій, а керуватися прагматичними оцінками та підрахунками», – наголосила Наталія Олегівна.

У районах триває обговорення перспективних планів об’єднання громадВона також надала відповіді на запитання, що найбільше хвилювали учасників зустрічей.

Представники департаменту фінансів ОДА та Офісу реформ пояснили присутнім, що реформа передбачає покращення надання послуг населенню, передачу у власність громад об’єктів соціальної сфери, а також певного фінансового ресурсу: ПДФО, акцизу та інших податків. Також об’єднаним громадам надходитимуть субвенції з Державного фонду регіонального розвитку на покращення інфраструктури тощо.

Присутні депутати дорікали керівництву області на поспішність у роботі, адже, на їх думку, не було серйозних обрахунків об’єднання, не враховані всі зауваження та не здійснено прогностичних досліджень всіх негативних проявів нового територіального устрою, що дійсно мало місце через брак часу.

– Реформа адміністративно-територіального устрою потрібна, але це повинна бути все-таки м’яка модель, зважаючи на соціально-економічні та політичні умови в країні. Вона не обійдеться без оптимізації мережі соціальної інфраструктури. Потрібно кожному кваліфікованому спеціалісту, який буде звільнений за скороченням, забезпечити соціальну захищеність. Це і є європейська практика, – зауважив голова Драбівської районної ради Володимир Дзега. Керівник районної ради також зазначив, що сьогодні найголовніше упорядкувати земельні питання, об’єднати невеликі до 500 жителів громади та фінансово неспроможні, віддати на місця 25% ПДФО.У районах триває обговорення перспективних планів об’єднання громад

Свої погляди на здійснення об’єднання територіальних громад озвучили також депутати районних рад, сільські голови та представники громадськості. Виступаючі погодилися, що реформа необхідна, разом із тим зазначили, що занепокоєння викликає стан доріг і транспортного сполучення населених пунктів, фінансова спроможність громад, подальше функціонування закладів соціально-культурної сфери та доля їх працівників, покращення надання послуг населенню, особливо у віддалених селах та інші питання.

На завершення зустрічі в Драбівському районі було вирішено включити до складу робочої групи при райдержадміністрації із підготовки перспективного плану об’єднання представників усіх територіальних громад району та депутатів районної ради. В той же час, на сесії Золотоніської районної ради депутати ухвалили рішення, у якому висловились проти об’єднання, що є на сьогодні не на часі.