Депутати обласної ради схвалили проект перспективного плану формування територій громад

25 червня 2015, 16:22
Депутати обласної ради схвалили проект перспективного плану формування територій громад25 червня 2015 року в центрі уваги чергової сесії обласної ради було питання щодо проекту перспективного плану формування територій громад, який на попередній сесії не набрав необхідної кількості голосів. І прихильники добровільного об’єднання громад, і опоненти готували свої аргументи та чекали результатів голосування.

Та на початку сесії згідно регламенту роботи обласної ради деякі депутати виступили із зверненнями і заявами.

Зокрема, Олексій Озірний – щодо протесту мешканців Звенигородщини стосовно проведення медичної реформи, яка, на їхню думку, нищить медицину і згортає надання послуг; Галина Кучер – щодо критичної ситуації у сфері охорони здоров’я, що виникла в м. Умань; Олександр Лошков – щодо відставки міністра МВС України Арсена Авакова, який, на думку депутата від ВО «Свобода», не довів жодного розслідування до суду з приводу вбивств на Майдані тощо.Депутати обласної ради схвалили проект перспективного плану формування територій громад

Потім депутати приступили до розгляду і обговорення основного питання – «Про проект перспективного плану формування територій громад Черкаської області».

З інформацією щодо цього питання виступили директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю облдержадміністрації Сергій Пасічник та директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко.

Для переконливості та детального ознайомлення з принципами об’єднання громад та бачення перспектив їх розвитку було наглядно продемонстровано анімаційну презентацію про територіальну реформу та слайди стосовно напрацьованих моделей об’єднання у кожному районі області.Депутати обласної ради схвалили проект перспективного плану формування територій громад

Доповідач зауважив, що нинішній запропонований проект об’єднання максимально враховує побажання самих громад, базується винятково на принципах добровільності. Окрім того, до цього проекту згодом ще можна буде вносити зміни і пропозиції, якщо такі виникнуть у мешканців тих чи інших населених пунктів.

Отже, нинішній проект передбачає створення 10 громад в Уманському районі, по 8 – у Черкаському та Канівському, по 7 – у Смілянському та Чорнобаївському, по 6 – у Шполянському та Городищенському, по 5 – у Жашківському та Маньківському, по 4 – у Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Драбівському та Христинівському, по 3 – у Звенигородському та Чигиринському, 2 – у Золотоніському.

Однією територіальною громадою побажали поки що залишитися у Кам’янському, Лисянському, Монастирищенському і Тальнівському районах. Депутати обласної ради схвалили проект перспективного плану формування територій громад

Міста Умань, Золотоноша, Канів та Черкаси будуть окремими громадами. Місто Ватутіно об’єднає кілька прилеглих сіл, а ряд населених пунктів Драбівського і Золотоніського районів, що межують поряд, хочуть утворити громаду із центром у с. Зорівка.

В обговоренні цього питання активну участь взяли депутати Валентин Хижняк, Наталія Старікова, Любов Майборода, Віталій Полях, Олександр Лошков, Михайло Мушієк та ряд інших.

Не обійшлося обговорення без представників громадських організацій та самих сільських голів. Їхні думки також були полярними, але не радикальними і, відрадно, що в кожному виступі насамперед звучала тривога за долю села, громади і самих мешканців.

Потім слово було надано голові постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики та місцевого самоврядування Миколі Овчаренку, який повідомив про рішення комісії та запропонував підтримати запропонований проект з цього питання.Депутати обласної ради схвалили проект перспективного плану формування територій громад

До присутніх звернувся також голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, який наголосив, що проект формування територій громад є на часі. Тому він чекає на позитивне голосування.

В результаті поіменного голосування проект формування територій Черкащини схвалили 67 депутатів при необхідній кількості 53 голоси.

Після перерви сесія продовжила свою роботу.