Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громади

12 березня 2018, 18:42
Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громади12 березня 2018 року в малій сесійній залі Будинку рад проведено засідання координаційної ради облдержадміністрації щодо оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей, учнівської молоді у 2018 році, на яку запрошувалися голови районних державних адміністрацій, начальники управлінь освіти райдержадміністрацій, власники таборів та профілакторіїв, оздоровчих установ, їх відповідальні особи та представники зацікавлених організацій.

Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громадиВів засідання заступник голови облдержадміністрації Костянтин Омаргалієв.

У роботі координаційної ради взяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.

З інформацією виступив начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Максим Зеленський.

Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громадиВін зазначив, що на проведення оздоровчої кампанії в області заплановано використати понад 33 млн. 685 тис. грн., що на 4 млн. грн. більше, ніж минулоріч. З них кошти обласного бюджету в сумі більше 8 млн. 974 тис. грн.; місцевих бюджетів – більше 18 млн. грн. Передбачається також залучити позабюджетні кошти (спонсорські та батьківська доплата).

Впродовж літа на Черкащині працюватиме 19 закладів оздоровлення: заміських – 17, санаторного типу – 2 та 3 стаціонарні наметові табори.


Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громадиЗа інформацією структурних підрозділів райдержадміністрацій, міськвиконкомів, до компетенції яких віднесено питання організації оздоровлення та відпочинку дітей, а також об᾿єднаних територіальних громад в області працюватимуть також 766 закладів відпочинку, з них: 637 – з денним перебуванням, 126 – праці та відпочинку, 3 – наметові табори тощо.

В обговоренні питання порядку денного виступив голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громадиНасамперед, він зазначив, що система організації літнього оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей після напруженого навчального року вимагає значного вдосконалення і потребує радикальних змін. Пришкільні оздоровчі табори мало ефективні, адже фактично це форма контролю за перебуванням дітей у час, коли більшість батьків зайняті роботою. Хоча в селах такі табори є чи не єдиною установою, де опікуються дітьми влітку. Звичайно, на пришкільні літні табори спрямовується найбільший відсоток бюджетних коштів. Але практика свідчить, що не достатньо.

Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громади– Аналізуючи стан справ, вважаю, що в області пора переглянути як саму систему організації відпочинку дітей, так і її форми, – наголосив голова обласної ради. – Зокрема, перевиконання власних доходів місцевих бюджетів за підсумками 2017 року дає можливість виділити додаткові кошти на потреби наших дітей. Це відповідно підвищить якість наданих послуг. І не тільки щодо харчування, але й умов проживання, санітарно-гігієнічних умов, облаштування території таборів, оснащення інвентарем тощо.

Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громадиНайактивнішу участь у літніх оздоровчих заходах мають взяти об’єднані територіальні громади. Депутати та керівники ОТГ мають знати, що це один з їхніх першочергових обов’язків.

Голова обласної ради також зазначив, що резерви покращення оздоровлення дітей достеменно ніхто не вивчав. А вони є. В умовах децентралізації необхідно звернути увагу на мережу оздоровчих закладів. Не всі вони мають бути зосереджені в обласному центрі.
Олександр Вельбівець: В оздоровленні дітей найактивнішу участь мають взяти об’єднані територіальні громадиНаприклад, вдалося не допустити закриття обласного кардіоревматологічного дитячого санаторію в м. Городище. Так ось, лише за минулий рік там пролікувалося майже 900 дітей.

Є потреба вивчити пропозиції санаторіїв та оздоровчих центрів у Маньківському, Лисянському, Шполянському, Чорнобаївському та деяких інших районах. Акумулювати кошти прилеглих районів, визначити кращий заклад і таким чином урізноманітнити відпочинок дітей області за рахунок наших власних ресурсів.