понеділок, лютого 7, 2022

Минулого тижня відбулося останнє засідання робочої групи, яка шукала шляхи для забезпечення подальшої роботи Центру Громадського здоров'я (далі - ЦГЗ). Про напрацьовані результати далі.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну від 17.02.2021 р. №106  ЦГЗ мали приєднати до одного з багатопрофільних лікувальних закладів ще минулого року. У пояснювальній записці до проєкту цієї постанови йдеться про те, що, приєднавши ЦГЗ до лабораторних центрів Міністерства охорони здоров’я, буде створена єдина система громадського здоров'я на регіональному рівні. Це також дозволить уникнути дублювання функцій, які здійснюють зараз обидві установи.

Жительці Полтавщини Світлані Леоновій зробили пересадку кісткового мозку від родинного донора після майже тотального опромінення. Успішну операцію виконали медики Черкаського обласного онкологічного диспансеру. Операцію зробили державним коштом – завдяки пілотному проєкту МОЗ України з трансплантації.  Про це повідомляють у медзакладі.

- В липні минулого року мені діагностували  гостру мієлоїдну лейкемію. Лікарі направили до Кропивницького, де зробили тотальне опромінення, потім перевели у Черкаси й вже тут мені зробили операцію з пересадки кісткового мозку. Донором стала рідна сестра. Я вдячна всім лікарям, які доклали зусиль для мого одужання, тож мені не довелося збирати великі кошти та шукати можливості для лікування за кордоном, - розповідає пацієнтка.