субота, березня 12, 2022

Уряд затвердив зміни до формули розрахунку максимальної дозволеної ціни пального на заправках. Її визначення здійснюватиметься за збільшеною ціною логістики та доплати до котирування у Північно-західній Європі (NWE), куди наразі переорієнтоване постачання пального українськими АЗС. 

Також Кабінет Міністрів України подав для ухвалення Верховною Радою законопроект, що скасовує акциз на пальне та знижує ставку ПДВ з 20% до 7%. Це дозволить суттєво зменшити розмір податків, які раніше становили більше половини ціни та стримати зростання вартості пального в результаті переорієнтації імпорту. 

За словами Першого віце-прем’єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко, збільшення формули також дає економічний стимул мережам завозити більше пального. Натомість по формулі розрахунку, яка була адекватною до війни, зараз везти нафтопродукти мережам не вигідно

Верховна Рада розгляне законопроєкт про скасування ЗНО, ДПА та вступних іспитів до магістратури цього року. Про це повідомляють у прес-службі ВРУ.

Альтернативою ЗНО має стати прозора та справедлива система, яка унеможливить «ручний» режим зарахування студентів до закладів вищої освіти.

Наразі випрацьовується алгоритм, за яким абітурієнти вступатимуть до закладів вищої освіти – із застосуванням інформаційних технологій. Це точно не будуть звичайні вступні іспити до університетів. Тобто до старої системи повертатися ніхто не буде.

 

Відтепер про всі злочини проти довкілля та української землі можна оперативно повідомити Штаб при Держекоінспекції. 

Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції України.

Чатбот запропонує обрати вид екозлочину та вказати масштаби порушення за такими напрямками:

- земля (вибухи, забруднення земель небезпечними речовинами, пошкодження дамб очисних споруд, інші забруднення землі);

- повітря (внаслідок горіння, вибухів, інших подій);

- вода (витік небезпечних речовин у водні об'єкти, пошкодження очисних споруд, інше);

- рослини (знищення дерев чи лісових насаджень, пожежі в лісах);

- тварини (отруєння чи інший масовий падіж тварин).

Приєднати чатбот можна за посиланням: https://t.me/EcoShkodaBot

Уряд відшкодує комунальні витрати бюджетам громад, які безкоштовно прийматимуть переселенців. Відповідну постанову Кабінет Міністрів України прийняли вчора, 11 березня 2022 року. 

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов детально прокоментував рішення Уряду щодо процедури отримання компенсації.

Хто має право отримати компенсацію?

Компенсацію комунальних витрат можуть отримати громади, які дали безкоштовний прихисток переселенцям у будівлях, приміщеннях комунальної форми власності (у школах, садочках та ін.).

Про які саме комунальні витрати йде мова?

Всі витрати пов'язані з теплопостачанням, водопостачанням, водовідведенням, газопостачанням, купівлею дров, палетів та вугілля. 

Як отримати компенсацію?