четвер, червня 23, 2022

Вагітні жінки на 7-9 місяці, матері з маленькими дітьми, яким не більше 18 місяців, можуть звернутися до Обласного соціального центру матері та дитини, якщо потрапили у складні життєві обставини. Про це розповів очільник закладу Ярослав Перевіспа. 

Тут допоможуть доглядати за малечею та навчать бути відповідальною мамою.

Однак директор Центру також додає, що серед жінок, які до них звертаються, бувають і ті, хто постраждав від домашнього насильства. З ними обов'язково попрацюють психологи та працівники Центру й допомагають черкащанкам розпочати нове, безпечне життя.

- До нас зверталися жінки, щодо яких їхні співмешканці вчиняли насильство. Ми працювали з ними, пояснювали, що вони мають такі ж права, як і чоловіки, і ніхто не може їх кривдити. Зрештою, коли жінки перебували в нас деякий час і розуміли, що життя може бути спокійним і безпечним, то приймали для себе рішення будувати його далі самостійно і без «небезпечних партнерів», - додає керівник Центру.

Кожен громадянин, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5000 до 30 000 євро. Для цього потрібно встигнути подати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року.

Відсьогодні сформувати заяву до ЄСПЛ можна онлайн через відповідну електронну систему: espl.com.ua

Система вказує перелік ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зҐвалтування чи насильницьке зникнення людини тощо. Система спрощує подання заяви, бо вже містить усі необхідні поля для заповнення і підказує громадянам, що саме потрібно вказати. 

Щоб подати позов до ЄСПЛ, необхідно заповнити форму на сайті, завантажити необхідні документи, роздрукувати та надіслати заяву в одному з відділень Укрпошти.