четвер, січня 12, 2023

Після народження дитини батьки можуть розраховувати на підтримку від держави. Йдеться про грошові виплати, які буде нараховано та виплачено, незважаючи на воєнний час, а також про “пакунок малюка”.

Як отримати грошову допомогу при народженні дитини?

Допомогу оформлюють на одного з батьків або опікунів, з яким постійно проживає малюк. Зверніть увагу, що оформлення можливе протягом 12 місяців з дня народження дитини та протягом періоду дії карантину і ще одного місяця після його завершення.

Для оформлення допомоги онлайн потрібно:

1. Зареєструйтесь чи авторизуйтесь у кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики.

2. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги та накладіть електронний підпис.

3. Заповнена заява автоматично відправляється до органів соціального захисту.

В області діють жовті графіки погодинних відключень. За даними енергетиків, так продовжиться до кінця січня. Зміни у чергах жовтих графіків відбудуться у ніч з 21 на 22 січня, аби зменшити дискомфорт для споживачів у можливих затримках відключення/включення між чергами. 

Також в Укренерго заявили, що станом на сьогодні зберігається значний дефіцит потужності, особливо у ранкові та вечірні години максимального споживання. Холодна погода сприяє зростанню споживання.

Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання, які діють з 00:00 до 24:00. 

Вже зранку у дев’яти областях були перевищені ліміти споживання, внаслідок чого для збереження стабільної роботи енергосистеми застосовувалися аварійні відключення. 

Нагадуємо, що для дотримання лімітів оператори систем розподілу (обленерго) складають і застосовують графіки планових відключень. 

 

У застосунку Дія є можливість подати заявку на безоплатний обмін старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи. Перехід на такий тип ламп дасть змогу у 15 разів зекономити електроенергію. Поки відбудеться бета-тест послуги, який стартує 16 січня. На етапі тестування послуга буде доступна у Вінниці, Черкасах, Одесі та Львові. Долучитися  можна за посиланням.

За даними НЕК «Укренерго», українці використовують до 40% електроенергії у власних будинках. Водночас за даними Міненерго України, вдома вони використовують значну кількість ламп розжарювання, які в середньому споживають майже у вісім разів більше електроенергії, ніж сучасні світлодіодні лампи.

Яке рішення?