четвер, січня 4, 2024

1 січня 2024 року набрали чинності деякі положення статті 40 (мова у сфері аудіовізуальних медіа) Закону України «Про медіа».

Це положення частини першої статті 40:

Програми державною мовою, у тому числі фільми, у загальному тижневому обсязі мовлення телемовників-ліцензіатів у кожному з проміжків часу між 7 годиною та 18 годиною і між 18 годиною та 22 годиною мають становити:

1) для телеканалів загальнонаціональної і регіональної категорій - не менше ніж 90 відсотків від загальної тривалості програм (або їх частин);

2) для телеканалів місцевої категорії — не менше ніж 80 відсотків від загальної тривалості програм (або їх частин);

3 січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими. Таким чином додому повертаються 224 військових та 6 цивільних. Серед звільнених з полону – 225 чоловіків і 5 жінок.

Зокрема, з полону вдалося визволити 130 військовослужбовців Збройних Сил України (в тому числі 14 тероборонівців та 14 воїнів Військово-морських сил України), 55 нацгвардійців, 38 прикордонників та 1 представника Національної поліції.

Серед повернутих 182 особи мали офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний Комітет Червоного Хреста. А 48 українських військовослужбовців вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи».