Валерій Черняк: «Модернізація країни – це наш стратегічний курс»

09 липня 2013, 11:41
«Черкащина регіональна», №17, 9 липня 2013 року

«Модернізація країни – це наш стратегічний курс, визначений на найвищому державному рівні, що має на меті підвищити рівень життя людей. Це не просте завдання, яке потребує комплексних змін в багатьох сферах життєдіяльності, серед яких важливе місце займає охорони здоров’я. Тож, вже понад 2,5 роки в Україні, за ініціативи Президента Віктора Януковича, розпочато давно назрілу реформу медичної галузі», – відзначив голова обласної ради Валерій Черняк в рамках розширеного засідання Комісії з питань охорони здоров’я Української асоціації районних та обласних рад, яке 5 липня 2013 року відбулось на базі Черкаського медичного коледжу.

Голова обласної ради також коротко ознайомив присутніх із законодавчою базою, що передувала впровадженню реформи та наголосив, що нині вже можна говорити про певний досвід пілотних областей (Вінницької, Донецької, Дніпропетровської та м. Київ), який слід врахувати в інших регіонах.

Що стосується стану охорони здоров’я Черкащини, то за словами Валерія Петровича, за останні кілька років для її розвитку зроблено справді багато. «І це не лише нові сучасні установи та обладнання, це, перш за все, врятоване здоров’я та життя тисяч наших громадян», – підкреслив він. – Приємно, що наші успіхи відзначають і найвищому державному рівні. Адже два роки поспіль за результатами діяльності медичної галузі Черкащина, без врахування результатів пілотних регіонів, посідає перше рейтингове місце в Україні».

Крім того, розроблені відповідні заходи та проведена значна робота в рамках реформування, окрема, первинної медико-санітарної допомоги. Так, в області відкрито 23 нові дільниці сімейної медицини, у т.ч. 6 – в сільській місцевості. А на виконання Закону України «Про екстрену медичну допомогу», то нами вже створено комунальну установу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Нині триває передача структурних підрозділів швидкої допомоги центральних районних лікарень у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області.

З-поміж іншого, голова Комісії порушив цілий ряд проблемних питань в процесі реформування медичної галузі, які, на його думку, потребують уваги з боку держави.

Так, актуальним для всієї країни питанням є фінансування охорони здоров’я, його ефективності та, зокрема, державних медичних програм. Крім того, голова обласної ради виокремив питання престижу праці медика, його захищеності, адже, як Черкащині, так і в Україні спостерігається досить значний дефіцит медичних кадрів.

Окрему увагу Валерій Черняк приділив питанню державного медичного страхування, яке, за його словами, вирішить питання гарантованості та доступності медичних послуг для широких верств населення й залучить додаткові ресурси у сферу охорони здоров’я.

– Тут також доречно було б МОЗ України визначити потребу забезпечення для громадян гарантованого мінімуму безкоштовної медичної допомоги, який вони зможуть отримати на даному етапі, – додав Валерій Петрович.

Повертаючись безпосередньо до теми реформування, голова обласної ради відзначив, що вона постійно потребуватиме різного роду напрацювань – як законодавчих ініціатив, так і розпорядчих документів, адже для успішної її реалізації буде вирішуватися ціла низка завдань щодо транспортному забезпеченню і зв’язку та чимало інших питань.